Husker du denne mannen?

Bjørn Andreassen, Kurt Wiemann og Ingvard Andreassen gir ut plate under navnet Andreassen. Wiemann var med å skape en av moderne norsk musikkhistories største landeplager. Det er 23 år siden.

Bjørn Andreassen, Kurt Wiemann og Ingvard Andreassen gir ut plate under navnet Andreassen. Wiemann var med å skape en av moderne norsk musikkhistories største landeplager. Det er 23 år siden. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

«Bombadilla Life»-Kurt gjør comeback og snakker om låten som følger han overalt.

DEL

Det er uungåelig å intervjue Kurt Wiemann uten at samtalen peiler innom mannens uomtvistelige karrieretopp, i hvert fall økonomisk og målt i nasjonal suksess. Han vet det godt selv.

Det er nesten som man hører den joviale kazoo-introen i bakhodet når han snakker.

Hvordan lever du med «Bombadilla life» i dag?

– Jeg lever godt med den. Den er en del av fortiden som man må dra med seg inn i fremtiden, sier han til BA. Vi møter Wiemann sammen med hans to eldre brødre som nå gir ut platen «Rød Mustang» under navnet Andreassen.

BOMBADILLA-PENGER

Sammen med Oddvar Ruud og under navnet Franklin skapte Kurt Wiemann en såkalt landeplage. Landeplage betegner forøvrig i Bibelen (2 Mos 7,14–11) hjemsøkelsen som rammer mennesker, dyr og avlinger som Guds straff. I Wiemanns tilfelle har «Bombadilla Life» ikke vært en straff fra Gud. Mer enn gave?

– Ja, han har jo levd godt av den også, skyter storebror Bjørn inn med et glis.

– Vi hadde ikke tenkt å ta den da vi spilte med Hellbillies i Askøy Forum i helgen, men det ble så mye gnål at vi tok den likevel. Vi kommer nesten ikke utenom den.

Kommer «Bombadilla Life» til å bli spilt på Andreassens konserter fremover også?

– Ja, hvorfor ikke? Det er en låt som folk vil høre. Det er ikke vits i dekke over fortiden. Den er der.

Helt siden 1984 jobbet Oddvar Ruud og Kurt Andreassen med Franklin. Det tok flere år før de fikk platekontrakt med selskapet CBS. «Bombadilla Life» ble skrevet av Franklin-makker Oddvar Ruud i 1989 og lå totalt 16 uker på VG-lista det samme året.

Den var også på Franklins debutalbum «Bombadilla Days». Bare to år senere var Franklin oppløst.

Siden den gang har både Kurt, Ingvard og Bjørn vært aktive på den vestlandske musikkscenen i forskjellige konstellasjoner. Første gang de opptrådde sammen alle tre var i NRK-programmet «Larsen Special» i 1999.

Så hvorfor tok det 13 år før det kom et album?

– Frank Hovland (bergensk musiker og produsent journ. anm.) har alltid skrevet mye låter og vi kom i snakk med han. Spurte om han hadde noen låter til oss og så gikk vi igang. For tre, fire år siden begynte vi innspillingene. Da var alle tekstene på engelsk, mens så kom vi til et punkt der vi fant ut at det var lurere å gjøre dette på norsk. På alle måter. Så har Frank brukt årene siden det på å lage norske tekster til de samme låtene, forteller Bjørn Andreassen om mannen som er kreditert for tekst og musikk på alle låtene på «Rød Mustang».

– MÅ VÆRE REALISTISKE
Det er en helt annen musikkbransje Wiemann og brødrene prøver å slå seg inn i i 2012 sammenlignet med den Franklin entret i 1989. Hvilke forventninger har de?

– Det er klart at vi må være realistiske. Utviklingen på det digitale går så fort at man kan bli helt matt. Men vi har et genuint ønske om å spille sammen nå og føler vi har et produkt med kvalitet her, forteller Ingvard Andreassen.

– Vi håper å bli spilt på radio og få noen spillejobber, vi får nesten bare se om noen måneder. Dette er den eneste hobbyen vår i dag og vi prioriterer det høyt, føyer Kurt til.

«Bombadilla Life» er uansett med hvor enn Wiemann går. Eller egentlig husker man vel bare refrenget. Hvem memorerer hans første linjer i verset? «Daddy`s in the jungle by the coconut tree. Momma wanted milk for her red Indian tea»? Ikke det, nei.

Artikkeltags