Anledningen er at Stig Holmås sitt vandreteater «Hvem har tatt min venstre sko?» endelig får premiere i Gamle Bergen Museum. 4. juni braker det løs, med ti forestillinger utendørs i gamle omgivelser.
– Jeg fikk spørsmål om jeg ville skrive et teaterstykke som skulle oppføres i Gamle Bergen i forbindelse med Kulturby Bergen 2000 i 199. Og jeg tente fort. For omgivelsene og bygningene representerer viktige sider ved byens historie. Jeg skrev en treakter som tar i bruk store deler av området her ute, sier Holmås.
Det handler om smeden Finnvald (Jordal) som våkner i bakrus, uten sko på venstrefoten. Han beskylder alle i byen – nordlendinger, striler, tyskere – for å ha tatt skoen.
– Jeg bruker kjente originaler fra bergenshistorien, blant annet Madam Felle, vekteren, Gjest Baardsen, Anne på landet og mange flere. Smed Finnvald levde også tidlig på 1800-tallet. Jeg vil vise at Bergen er skapt av mennesker fra mange steder i verden.
TRADISJON
– Hvorfor ble det ikke premiere i 2000?
– Det skortet på kapitalen. De hadde nok penger til å lønne forfatteren, men ikke til å sette opp, ler Holmås.
Helge Jordal mener at vandreteatret er en lek med tiden.
– Alle har jo ikke levd her samtidig. Så vi tar oss friheter. Stig har også skrevet på enderim. Slik blir det også en teaterlek.
– Er det vanskelig å spille?
– Vi er utendørs, så den største kampen blir værforholdene. Vi spiller uten mikrofoner. Er det regn og vind, må vi trøkke enda mer til med stemmen, sier Jordal.
Vestnorsk Teatersenter står bak stykket, som de håper blir en årlig tradisjon i Bergen.
– Bergen har ikke et eget historisk spill, så jeg håper dette kan bli et kjennetegn for byen.
– Er det er stort økonomisk løft?
– Ja. Vi har fått penger fra det offentlig. Samt penger fra gode sponsorer, som Fana Sparebank. Men det meste blir tatt fra oppsparte midler. Vi regner ikke med å tjene penger, sier instruktør Steinar Thorsen.
De satser på å få inn 200 tilskuere hver gang. Både små og store. Det hele vil vare litt over en time, inkludert vandringen rundt i Gamle Bergen.
– Smeden er veldig kraftfull, irritert, sint, stor og sterk, men også stakkarslig. Vi spiller på språklige morsomheter. Og viser at var Bergen var en smeltedigel, og tok opp i seg kulturer utenfra, sier Thorsen og Holmås.
Fire profesjonelle skuespillere blir med, samt statister, bymusikanter og 17 barn. De skal skape historiske tablåer, spille og synge, leke «inntil vegge»-leker.
– Det beste er at stykket viser hele folkelivet i Bergen, og blir et utklipp fra historien. Derfor er dette en gammel drøm for Gamle Bergen Museum. Vi får tilbake livet i byen, skryter direktør Trygve Fett.