I skyggen av Gryta hennar mor

Coveret til singelplaten Salhuskvintetten ga ut med "Bua hans Salamon" og "Jenta og balderblomen".

Coveret til singelplaten Salhuskvintetten ga ut med "Bua hans Salamon" og "Jenta og balderblomen".

Artikkelen er over 10 år gammel

En av over 20 singler fra Salhuskvintetten Olkabilamo – en som kom i skyggen av slagere som «Gryta hennar mor», «Singel og sand» og «Da ska' bli andre boller når papen kjem heim».

DEL

Historien om Salhuskvintetten starter på slutten av 1940-tallet, da Monrad Holm Johnsen samlet en gjeng til en lokal revyoppsetning.

Puls

Gjengen fortsatte på hobbybasis med sporadiske oppsetninger. Først på 60-tallet ble de «oppdaget» utenfor Salhus.

Først av NRK-lokal, så av lytterne her vest. Talentspeider og innspillingssjef Rolv Wesenlund hos Philips fikk nyss om kvintetten, og dro til Bergen.

Vips var de popstjerner! Etter sigende solgte Salhuskvintetten mer enn Beatles i løpet av 1960-tallet? i Salhus.

Gruppen hadde sin siste offisielle opptreden i i oktober 1973, i TV-programmet Husker du? Likevel dukket de opp igjen hos Syng med oss i 1986, etter det vi vet var dette deres aller siste opptreden.

Musikkavdelingen har bare lykkes i få tak i tre av kvintettens singler, men skulle gjerne hatt alle!

Mer om Vivian

BA og musikkbiblioteket ville ha flere opplysninger om Vivian Vindenes.

Biblioteket fikk besøk av hennes venninne Turid her om dagen. Her er hva hun hadde å berette:

– På 1950-tallet var Vivian barnestjerne. Hun sang i Nygårdsparken, og varmet opp for Lille Grethe i Forum. Hun var med i den svært populære talk show-serien Hylands Hörnas talentkonkurranse i 1972, men hun vant ikke, det gjorde en 14-årig jente ved navn Anita Skorgan.

Utover 1970-tallet hadde Vivian egne show både i Norge og i Sverige. I tillegg til utgivelsene vi allerede har nevnt, ga hun ut CD-en «Nærhet» i 1995 og «The origin» i 2001, begge på svenske Viksion Records.

Fra «Nærhet» fikk hun en hit med låten «Glemme en stund» – den lå på Norsktoppen i 14 uker, tre av dem på førsteplass! Nitimen på sin side forelsket seg i «Det første møtet». Vivian Vindenes er i dag 61 år og bor i Bergen.

Artikkeltags