– Ingen grenser for hvor langt han kan nå

Gitaristen Fredrik Starnd Halland var i Bergen i helgen, men drar snart tilbake til USA for å gjøre en miniturné med Colbie Caillat.

Gitaristen Fredrik Starnd Halland var i Bergen i helgen, men drar snart tilbake til USA for å gjøre en miniturné med Colbie Caillat. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gitaristen Fredrik Strand Halland (19) kommer til å bli værende i USA.

DEL

– Ja, i hvert fall en god stund fremover. Det er der jeg har karrieren og nettverket mitt nå. Skulle jeg flyttet hjem til Bergen nå, vet jeg ikke hva jeg skulle gjort. Jeg kunne ikke levd av å spille gitar i hvert fall. Det hadde blitt vanskelig, forteller Strand Halland til BA.

PÅ AUDITION

I mars i fjor var 19-åringen ferdig med utdannelsen sin på The Musicians Institute i Hollywood.

Under to måneder senere ordnet hans agent i USA plass til ham på en audition i den amerikanske singer-songwriteren Colbie Caillats turnéband, som BA omtalte i fjor sommer. 27 år gamle Caillat, som blant annet er kjent for Jason Mraz-duetten «Lucky», trengte en ny gitarist på sin kommende turné.

– Jeg var inne på audition på mandagen, og i slutten av uken var vi i gang med å øve. Uken etter startet turneen, forteller bergenseren, som ble med Cailatt på den påfølgende USA-turneen.

I mars venter en ny miniturné med amerikaneren.

– Utfordringen som ligger der når man lykkes på en audition er jo at man må lære 20 låter på ganske kort tid. Det er ikke i utgangspunktet vanskelig materiale, men du skal spille det så du mener det. Det er kanskje der forskjellen ligger i hvem som blir plukket ut på en sånn audition, forteller han.

– Hvilke erfaringer drar du med deg fra å spille med navn som Colbie Caillat og Gavin DeGraw?

– Man blir jo etter hvert ganske scenevant ved å spille for mellom 5000 og 20 000 mennesker. I tillegg skaffer man seg et veldig bra nettverk, og jeg lever også godt av det rent økonomisk, sier Strand Halland.

Strand Halland ble som ung gutt trukket frem som et usedvanlig stort gitartalent. Faren, bassisten Frank Halland, lærte først sønnen å spille før han ni år gammel begynte i lære hos Mads Eriksen. 19-åringens til nå eneste soloalbum kom i 2007. Han har de siste årene skrevet på nytt solomateriale.

– Det blir noe helt annet denne gang. Da var det utelukkende blues, mens jeg nå spiller mange forskjellige sjangre. Det blir litt John Mayer-aktig, tror jeg.

FØLGER MED

Gitarist Mads Eriksen har ikke mye kontakt med sin gamle elev, men følger med han.

– Fredrik begynte å ta gitarundervisning hos meg da han var bare ni år gammel. Det var klart fra første stund at han hadde en helt usedvanlig musikalitet og lærte utrolig fort. Allerede i 11-12 årsalderen begynte han å spille ute med eget band og var da en skikkelig god bluesgitarist, ikke bare i forhold til alder, han spilte med stor modenhet og feeling, forteller Eriksen til BA.

– Jeg har sett videoer av ham fra senere tid og han han tilegnet seg store ferdigheter i mange stilarter og blitt svært allsidig. Det ser ikke ut til å være noen grenser for hvor langt han kan nå som musiker og det er veldig gøy å se at han klarer seg så bra i USA.

Artikkeltags