Gå til sidens hovedinnhold

Ingen synd å like Zin

Artikkelen er over 6 år gammel

Noen griller fortsatt spareribs. Andre gleder seg til svineribben er i ovnen. Amerikanske kraftplugger duger til begge.

USA er ikke verdens beste vinland. En del av vinene er også overpriset sammenlignet med mange konkurrenter.

Tradisjonelt har for eksempel flere hvitviner laget på Chardonnay-druen vært så tunge av all fatlagringen at elskere av friske, fruktdrevne hvitviner fikk dem for ever og alltid i vrangstrupen.

Noen av rødvinene levde også opp til myten om at «Big is beautiful». En kompis av meg mente at munnen hans ble voldtatt da han prøvde seg på en Zinfandel med voldsom kraft som skulle matche alkolholinnholdet på 15-16 prosent.

Men selvsagt har de gode produsenter over there, ikke minst i vinmarkene utenfor San Francisco i det nordlige California. Lodi, Napa og Sonoma County er noen av områdene som virkelig kan kunsten å lage rødvin på Zinfandel-druen.

Eller «Zin», som amerikanerne helst kaller den.

PRIMITIVO

Zinfandel er genetisk den samme druen som Primitivo, en av de store druene i sør-Italia.

Den er ikke den mest raffinerte vindruen, enten du dyrker den i USA eller ved Italias hæl. Men som følgesvenn til kraftige, krydrete kjøttretter duger den ofte.

I USA klarer også noen av de beste produsentene, som Ravenswood og Seghesio i Sonoma County og Napa Valley utenfor San Francisco, å heve kvaliteten.

Og dermed prisen.

FENGSELSVIN

Andre, som Big House i Soledad ved Monterey, har bestemt seg for å lage rimelige, «no-nonsense» viner med skrukork. De skal konsumeres når vinene er unge, og alle skal ha råd til dem.

Big House i det nordlige California ligger like ved en institusjon for kriminalomsorg i delstaten.

Vinene har derfor navn som «The Great Escape», «Cardinal Zin», «The Usual Suspects» og «Sweet Conviction».

Vinmaker Georgetta Dane kaller seg heller «warden» – sjefen for fengselsvokterne.

Vi har smakt deres Zinfandel, som selvsagt heter «Cardinal Zin», den største synden, og den er et rimelig og godt kjøp. Vinen er nøyaktig den samme, enten du kjøper den på flaske eller kartong.

Fengelssjef Georgetta behandler alle likt!

KING OF ZIN

Joel Peterson har vi tidligere presentert i BA. Han er eier av Ravenswood Winery og kalles ofte for «The King of Zin». Han har en hel serie med Zinfandel-viner på Vinmonopolet. Nå er nye årganger på vei og det betyr at noen av de gamle selges rimeligere.

Ravenswood Sonoma County 2010 er laget kun på Zinfandel. I flere av de andre vinene liker Joel Peterson å blande inn en liten dose av andre druer, som Petite Sirah, for å øke kompleksiteten til vinen.

Det har Seghesio også gjort med sin Sonoma Zinfandel 2011.

Seghesio ble etablert helt tilbake i 1895, av en familie som utvandret fra det fattige sør-Italia.

Der «Zin» også har sine røtter.

Terningkast 5.

Big House Cardinal Zin 2012, 13,5 prosent vol, Big House Wines, Monterey/USA, 75 cl, 125 kroner. Bestillingsutvalg. Middels dyp rød. Fersk duft av bjørnebær, blåplommer og hvit pepper. Mørk bærfruktighet med fin sødme og bra konsentrasjon. Frisk og tiltalende i stilen. Lett, småbitter finish. Rimelig og god Zinfandel. Passer til grillmat og pasta med rike tomatsauser.

Terningkast 5.

Ravenswood Sonoma County Zinfandel 2010, 14,5 prosent vol, Ravenswood Winery, Sonoma County/USA, 75 cl, 219,90 kroner. Bestillingsutvalg. Rubinrød. Bjørnebær, mørke kirsebær og litt krydder i duft. Mørk, krydret bærfrukt med finstemte tanniner og god struktur. Fast, småbitter finish. En vin til biff og entrecote, samt selvsagt til svin på grillen.

Terningkast 6.

Seghesio Sonoma Zinfandel 2011, 15 prosent vol, Seghesio Family Vineyards, Sonoma County/USA, 75 cl, 239,90 kroner. Basisutvalg. Dyp rød. Elegante aromaer av modne, mørke bringebær, bjørnebær, plommer og urter. Rik og raus frukt med fint fatpreg. Krydret, litt varm stil. Men den høye alkoholen blir fint integrert. En vin til dine beste retter av svin og okse, gjerne tilberedt på grillen

Kommentarer til denne saken