Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg satte kaffen i halsen

Artikkelen er over 6 år gammel

Frode Øverli og Børge Lund er i full «tegneserie-krig». Hvor dette vil ende, er det ingen som vet.

Tegneseriekongen Frode Øverli og utfordreren Børge Lund er på plass under årets utgave av tegneseriefestivalen Raptus i Bergen.

De to har blant gitt ut et tegneseriehefte sammen i sommer, og tuller med hverandres skikkelser. Noe som ifølge dem selv er helt vanlig i tegneserie-miljøet, såkalt «crossover».

Se stripene i full størrelse nederst i saken.

MOTANGREP

Helt uten forvarsel var det Frode Øverli som startet «krigen».

– Det hele startet med en grov fornærmelse. Jeg satte kaffen i halsen da jeg plutselig så stripen. Deretter brukte jeg en del tid på å pønske ut et motangrep. Jeg måtte også tenke gjennom om jeg faktisk turde å begi meg ut på dette her, sier Børge Lund lattermildt.

Frode Øverli tegnet en stripe hvor en stygg dame setter seg på Børge Lunds karakter Kjell fra «Lunch».

– Jeg hadde ikke forventet at han skulle gå såpass langt allerede så tidlig i krigen, sier Lund med et lurt smil.

Etter en stund tegnet Børge sitt svar. I en stripe lar han sin egen karakter Kjell tørke seg etter et dobesøk med Pondus sitt Liverpool-skjerf.

– Altså, jeg var veldig usikker på om man faktisk kunne kødde med fotball. Jeg har heldigvis ikke fått noen hissige supportere på døren i ettertid, sier Børge Lund.

MED ET SMIL

Ifølge ham selv, tok Frode motangrepet med et smil.

– Det er min favorittstripe noensinne i «Lunch». Dette er bare humor, sier Frode Øverli.

Dette er ikke hans første runde i ringen. Han har tidligere hatt lange «kriger» gående med Lise Myhre og hennes populære tegneseriekarakter «Nemi», samt Mads Eriksens serie «M».

Hvordan avslutter man egentlig en «tegneserie-krig»?

– Vel, det er det nok ingen som vet. Mads Eriksen sluttet å tegne striper. Da ble det fred på den fronten. Det må vel egentlig få en slags naturlig avslutning, sier Frode Øverli med et lurt smil.

Akkurat som i en reell krig vet man aldri når motstanderen slår til.

– Nei, man får ingen advarsel. Man må nok bare følge med, sier Frode Øverli spøkefullt.

INGEN TEGN TIL FRED

Raptus tegneseriefestival arrangeres årlig i Bergen. I år holder den til på Litteraturhuset. Festivalen startet på fredag, og avsluttes på søndag.

Børge Lund har holdt foredrag om «Lunch» og signert bøker. Hans inspirasjon kommer fra et kontorlandskap han tidligere jobbet i. Han sluttet i den første jobben, men klarte kun å holde seg til hjemmekontor i tre uker.

– Jeg måtte leie kontor i et kontorfellesskap. Det er som i en realityserie. Situasjonene og det sosiale samspillet som oppstår innenfor et lukket området kan være utrolig morsomt, sier Børge Lund.

Frode Øverli henter derimot inspirasjon hjemme. Hverdagslivet er hans kilde til humor.

– Det handler om de små morsomme tingene som folk kan kjenne seg igjen i, forteller Øverli.

De kommer ikke til å avslutte «tegneserie-krigen» med det første. Lund ser frem til neste tegn til angrep.

– For at denne «krigen» skal ta slutt må vi nok pensjonere oss. Hva som blir det neste er det ingen som vet. Vi har allerede gått ganske hardt ut i starten, sier Lund blidt.

(Stripene er gjengitt med tillatelse fra Egmont.)

Kommentarer til denne saken