– Katastrofe for BIFF og Cinemateket

-Det er klart det er en katastrofe, sier BIFF-sjef Tor Fosse om at Film & Kino vil halvere støtten til filmfestivalen.

-Det er klart det er en katastrofe, sier BIFF-sjef Tor Fosse om at Film & Kino vil halvere støtten til filmfestivalen. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Film & Kino halverer støtten til BIFF og vil ikke lenger støtte Cinemateket i Bergen fra 2014.

DEL

Drastisk nedgang i DVD-salg og inntekter har ført til at Film & Kino kutter i støttetiltak. Bergen Internasjonale Filmfestival og Cinemateket i Bergen er blant de som blir rammet fra 2014.

– Det er klart at det er en katastrofe, utbryter BIFF-sjef Tor Fosse.

– Vi fikk 1,5 millioner kroner i støtte fra Film & Kino for noen år siden. Nå er vi nede i 1 million. Vi har tapt 250-350 000 det siste året, og frykter vi taper enda mer. Det virker som det er en ting som gjelder, og det er å produsere mest mulig film, men ikke vise den. Det er helt hull i hodet, mener festivalsjefen.

KAN BLI NEDLAGT

– Hvis dette går gjennom, må vi legge ned, sier Ole Petter Bakken i Cinemateket. De har 700 000 kroner i støtte fra Film & Kino, som er pålagt ansvaret for cinematekene utenfor Oslo.

– Jeg håper vi får Kulturdepartementet til å ta ansvar, understreker Bakken.

– Dette er en maktkamp mellom Film & Kino og Kulturdepartementet om hvem som skal ta ansvar for cinemateker utenfor Oslo, mener han. Cinemateket-sjefen synes det er besynderlig at Cinemateket i Oslo er på statsbudsjettet, men ikke de regionale cinematekene.

– DEPARTEMENTET MÅ TA ANSVAR!

Han sammenligner deres funksjon med et bibliotek eller galleri. Cinemateket i Bergen har et snitt på 10 000 publikummere årlig.

– Hvis ikke departementet tar ansvar, må cinematekene utenfor Oslo legges ned! sier Bakken.

– Det er klart at cinematekene bør være underlagt Norsk Filminstitutt, det er helt skandaløst at departementet ikke begriper. Når Cinemateket i Oslo er det, bør det være det i de andre byene, mener Tor Fosse i BIFF.

SER PÅ ALTERNATIVER

Kulturdepartementet kan ikke love noe.

– Det er synd at nedgangen i dvd-inntekter får konsekvenser for tiltak på filmområdet. Vi ser på alternativer når det gjelder finansieringen, deriblant om avgiften kan innrettes på en annen måte, sier statssekretær Mina Gerhardsen via sin pressekontakt til BA.

– Cinematek utenfor Oslo er en oppgave som er lagt til Film & Kino. Forskrift til lov om film og videogram ble endret fra og med 1. januar 2013 og det ble her tatt inn en bestemmelse om hva Film & Kino blant annet kan benytte sine midler til. Cinematekene utenfor Oslo er inkludert i denne listen.

– Forskriften gir ikke departementet anledning til å diktere nivået på støtten til de ulike tiltakene. Det er departementets vurdering at Film & Kino selv må prioritere disponering av fondsmidlene i tråd med de filmpolitiske målene, med de føringer forskriften legger, uttaler statssekretæren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken