Kinesisk topprestaurant

BAs anmelder gir ni av ti poeng til Soya i Finnegårdsgaten. - Endelig har man en ekte kinarestaurant i Bergen, slår han fast.

BAs anmelder gir ni av ti poeng til Soya i Finnegårdsgaten. - Endelig har man en ekte kinarestaurant i Bergen, slår han fast. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Soyas inntreden i Bergens restaurantliv kan sammenlignes med Ronaldos inntreden i Premier League.

DEL

Begge er i en egen liga. Skal du smake kinamat på dette nivået, må du enten besøke Dinner i Oslo eller Hakkasan i London. Faktisk var vi enige om at vi spiste bedre på Soya enn på den nye Hakkasan-avleggeren i Mayfair.

Idet vi ankom ble vi møtt av et moderne, behagelig og vakkert interiør. To etasjer. Jeg foretrekker første ettersom det blir litt liten takhøyde i andre. Stolene er i nydelig turkis fløyel, fløyelsgardinene får en til å tenke på Asia de Cuba mens pipene og krukkene på veggene er ekte kinesisk vare. Kubbelysene med dulgt, moden-gult lys, trekker også opp.

I menyen oppmuntrer man til dele-stil. Jeg advarer mot dette. Da sitter man hele kvelden og snakker om mat. Mat skal være en katalysator til å snakke om ting som ligger en på hjertet. Grunnen til at den vinklubben jeg er med i fremdeles lever i beste velgående er faktisk fordi vinen ikke er noe mål i seg selv, men et middel til å komme inn på de store spørsmålene i tilværelsen.

Vår kinesiske servitør snakket flytende bergensk. Da han tok bestillingene, spurte han om vi ønsket delekonsept eller tradisjonell forrett, hovedrett og dessertstil. Pluss for denne forespørselen. Servicen var delvis fantastisk. Litt lenge mellom hovedrett og dessert, men ellers perfekt.

Dumplings m/kongereker (69 kr) hadde både behagelig smak og god konsistens. Baby Back Ribs (89 kr) kom i en delikat boks. Godt krydret med en smak som kun kan komme på et slikt nivå når kjøttet er marinert. Biff Satay (98 kr) med malaysisk vri var vakkert presentert. Pasjonsfrukten passet bemerkelsesverdig godt til biffkjøttet. Sprøstekt kyllingfilet (188 kr) er kanskje den beste sursøt-versjonen jeg noensinne har spist. Her snakker man om 30 års røynsle med spisepinner. 10 av 10!

Endelig har man en ekte kinarestaurant i Bergen, som samtidig er moderne, stilig, fremtidsrettet og spennende. Man blir sjelden veldig skuffet på kinesisk, samtidig som man sjelden føler at man blir dratt opp i en høyere matenhet. Jeg tenker allerede på neste Soya-besøk!

FLERE RESTAURANTANMELDELSER

Ekte italiensk

Halvbra Buddha

Gode «bullar»

Saken er biff

Artikkeltags