Krever norsk CD-merking fra Sony

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Sony har ertet på seg forbrukerombudet og forbrukerorganisasjoner med sine kopisperrede CDer. Nå må plateselskapet merke CDene tydeligere - på norsk.

DEL
Forbrukerrådet setter foten ned og krever tydeligere merking av kopisperrede CDer fra plateselskapet Sony. Advarselen om at CDene er ubrukelige på PC eller Mac skal stå skrevet på norsk på plateomslaget, krever ombudet. Tidligere har utgivelsene bare vært merket på engelsk.

- Kopisperren fører til at CD-ene ikke kan spilles av på PC eller Mac, og på platene blir dette opplyst med liten skrift på engelsk. Det er ikke bra nok. De må orientere kunden om dette på en klar måte. Hvis jeg kjøper en CD-plate som jeg skal bruke i datamaskinen på jobben blir jo kjøpet meningsløst hvis platen har kopisperre, sier juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, Pål Bjønnes, til NRK.

Sony Music bruker kopisperre på sine mestselgende artister som Shakira, Celine Dion og Jennifer Lopez. Enkelte brukere har reagert kraftig på CDene, som har et begrenset bruksområde. Forbrukerorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge, som vil ivareta juridiske rettigheter på internett, varslet tidligere at de ville politianmelde plateselskapet gjennom forbrukerombudet.

EFN er svært positive til at merkingen av CDene nå skal gjøres på norsk.

- Dette gjør situasjonen svært mye bedre, både rent praktisk og prinsipielt. Nå kan faktisk kjøperen gjøre et ordentlig valg i butikken, sier leder for EFN, Bjørn Remseth, til Origo.

Brukere som lytter til musikk på PCen må likevel styre unna de aktuelle Sony-utgivelsene. De er bare tilgjenglige i kopisperrede utgaver.

Artikkeltags