HKH Kronprins Haakon innledet sin festspilltale med å snakke om grunnlovsjubileet og frigjøring.

– Musikk kan frigjøre. Mange av musikerne på festspillprogrammet vet noe om det, sa Kronprinsen.

– Musikk kan være identitetsstyrkende og gi utløp for følelser. Da jeg bodde i Bergen på 1990-tallet hadde jeg store kulturopplevelser på Garage og Hulen. Det var kanskje tungt og høyt, men jeg husker det godt. Det lå kanskje noe frigjørende i det. Det var fint å bo i Bergen i en sånn viktig fase i livet, mente Kronprins Haakon.

Ordfører Trude Drevland var snar med å takke Kronprinsen.

– Jeg er glad han nevnte det selv, for vi regner jo ham som en så god bergenser som noen, sa ordføreren.

STATSMINISTEREN

På plass under gråblå bergenshimmel var over 800 gjester, deriblant kronprinsparet, statsminister Erna Solberg, ambassadører, ordfører og festspillkunstnere som Pussy Riot og unge nordkoreanske musikere.

– Hvordan er det å være med på festspillåpningen?

– Det er alltid hyggelig, sier statsminister Erna Solberg til BA.

– Er du like glad i klassisk musikk som pop og Prince?

– Alt til sin bruk. Jeg hører mye på klassisk musikk. God musikk uansett sjanger er god musikk, mener statsminister Erna Solberg.

– Hva synes du om at Pussy Riot er på festspillprogrammet?

– Jeg synes Pussy Riot er flotte menneskerettighetsaktivister, men musikken deres tar jeg med en klype salt, sier Erna Solberg med et smil.

– IKKE LOV Å KJEDE OSS

Absence Crew og Schang sørget for at det ble liv og akrobatikk på festspillscenen før statsministerens tale. Erna Solberg fortalte hvordan Festspillene preget hennes oppvekst.

– Festspillene er god kulturpolitikk i praksis, mente Erna Solberg. Og fremhevet åtte urpremierer, åtte urfremføringer og morgendagens utekonsert med Bergen Taxi og parkvesenet.

– Festspillene gjør oss litt klokere. Det eneste vi ikke får lov til, er å kjede oss, påpekte statsministeren.

Like etterpå runget «Nystemten» over Festplassen, med Helge Jordal blant forsangerne.

FOLKETS SITAR

Festspilltaler Tor Bomann-Larsen fokuserte naturlig nok på Grunnlovens 200-årsjubileum. Han gratulerte Bergen med statsministeren, dro linjene tilbake til Christian Michelsen, og refererte til «Nystemten».

– Måtte Grunnloven som en sitar i folkets hender alltid være nystemt! erklærte Bomann-Larsen. Festspilltaleren hadde også et stikk til Nord-Korea:

– Makten er i sitt vesen profan. Den er skitten. Blir makten helligholdt, er vi ikke i Norge men i guderiket Nord-Korea, sa Bomann-Larsen.

Ordfører Trude Drevland ba publikum nyte Festspillene og Bergen.

– Edvard Grieg sa: «Jeg håper å kunne bære en liten sten til dette byggverket som kalles Norge». Jeg ønsker at vi i løpet av Festspillene får lagt en liten sten til vårt personlige byggverk, men også den norske kulturen, sa Drevland.

Datarock og gigabarnekoret deres fylte Festspillscenen og sørget for en heidundrende avslutning, der de fikk de 3500 fremmøtte på Festplassen med på bergenshiten «Fa fa fa». Barna danset og sang, og Kronprinsparet og statsministeren sang med.

– Før var jeg optimistisk, men nå fikk jeg bekreftet at det her er gøy, sier Datarock-vokalist Fredrik Saroea til BA. Lørdag har bandet konsert med 400 barn i Grieghallen.

Her er hele programmet for festspillåpningen:

– Sjøforsvarets Musikkorps

– Sjøforsvarets fanfare – oppstigning

– Norges nasjonalsang Ja, vi elsker

– Kong Haakon den VIIs Honnørmarsch

– H.K.H. Kronprinsen holder åpningstale

– Ensemble Allegria

– Lina Johnsson/sopran: Mein herr Marquis fra Flaggermusen (Johann Strauss)

– Dansegruppene Absence Crew & Schang

– Statsminister Erna Solberg holder tale

– Gabriel Fliflet, Berit Opheim, Helge Jordal, Olav Tveitane, Martin Myhr: Oppstemten og Nystemten (Udsigter fra Ulriken)

– Forfatter Tor Bomann-Larsen holder festspilltalen

– Ensemble Allegria

– Guro Kleven Hagen/fiolin: Melodie fra Souvenir d'un lieu cher (Pjotr Tsjajkovskij)

– Ordfører Trude H. Drevland holder tale

– Datarock & gigakoret: «Fa fa fa»