Susann Bugge Kambestad er én av to som har blitt uteksaminert på de siste ti årene.

Tall BA har fått tilgang til viser at det er forsvinnende få bergensere som har blitt utdannet ved Statens Teaterhøgskole de ti siste årene.

Hadle Lavold Reisæter fra Hardanger er den eneste fra Vestlandet som går ut i år. Teaterhøgskolen tar opp mellom åtte og ti studenter i hvert kull.

Ellers i landet har vi blant annet Akademiet for scenekunst i Fredrikstad og en treårig bachelor i Teaterproduksjon og skuespillerfag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

TILBAKE TIL 2006

Susann Bugge Kambestad fra Bergen gjorde seg ferdig på Teaterhøgskolen i fjor. Før det må man hele seks år tilbake for å finne nestemann fra området – Frank Kjosås er riktignok fra Øystese.

DNS-ansatte Frode Bjorøy, er som tidligere nevnt født i Bergen, men snakker ikke bergensdialekt.

Han gikk ut i 2004. Med andre ord er det to fullblods bergensere som har blitt utdannet ved skolen på Grünerløkka de ti siste årene. Bare én med bergensdialekt.

– Det er ikke er mange fra Bergen. Til sammenligning har vi hatt noen flere fra Stavanger, det henger kanskje sammen med at Rogaland Teater har et aktivt barne- og ungdomsteater, påpeker Bjørg Valvik, informasjonsrådgiver ved Kunsthøgskolen i Oslo.

I NETTSERIE

Susann Bugge Kambestad er et foreløpig ganske ukjent ansikt for de fleste. I 2011 spilte hun Synne i VGTV-serien «Sammen». For tiden er hun på turné med Ibsen-stykket «Byggmester Solness».

– Jeg har jo lurt litt på hvorfor det er så få bergensere som har gått ut fra Teaterhøgskolen. Hvis du sammenligner med Stavanger, har de jo sitt barne- og ungdomsteater som er knyttet opp mot Rogaland Teater. Der kommer det mange fra, sier hun til BA.

Selv har Bugge Kambestad bakgrunn fra Vestlandske teatersenter i Bergen.

– Vi har både gode og etablerte teatertilbud for barn og unge i Bergen, men kanskje ikke like synlige som i Stavanger.

Skuespilleren beskriver jobbsituasjonen hennes etter utdanningen som god. Som 18-åring spilte Bugge Kambestad på DNS i regi av et samarbeid mellom Vestlandske teatersenter og DNS.

14. september er hun på plass på DNS igjen, denne gang i rollen som Margot, Anne Franks søster, i «Anne Franks Dagbok».