Lager tidenes dyreste bergensfilm

Her er arbeidstegning fra «Richard The Stork».

Her er arbeidstegning fra «Richard The Stork». Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Bergensprodusent Kristine Knudsen styrer et ambisiøst animasjonsfilmprosjekt til 73 millioner kroner.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

–Vi skal lage en 3D animasjonsfilm som er klassisk, episk, emosjonell og underholdende. Da må det tekniske holde høy kvalitet. I Europa klarer vi å lage animasjon mer økonomisk enn i USA. Og jeg vil gjøre det her, ikke i Asia. Da har vi mer styring på kvaliteten, sier Knudsen til BA på telefon fra produksjonskontoret i Berlin.

SKJENKESTUE I BERGEN

Det er hennes tyske filmselskap Knudsen & Streuber Medienmanufaktur som er hovedprodusent på «Richard The Stork», men hun styrer også filmselskapet Den Siste Skilling AS i Bergen – som har base i familiens hus i Sandviken, en 150 år gammel skjenkestue med samme navn.

Denne uken fikk Den Siste Skilling AS, med Einar Loftesnes som utøvende samprodusent, tre millioner kroner fra Norsk filminstitutt til prosjektet.

–73 millioner er ikke småpenger. Inkludert støtten fra NFI er 70 prosent av finansieringen på plass. Tre millioner euro fra ulike kilder i Tyskland samt 1,7 millioner euro fra Luxembourg. Belgia blir også med på laget. Og vi forbereder søknad til det europeiske fondet Eurimages nå. Budsjettet for den norske andelen blir cirka ti millioner kroner, sier Knudsen.

VILLE TIL BERGEN

Hun har jobbet med utviklingen av «Richard The Stork» siden 2008. Først når alle pengene er på plass, trolig i mars neste år, starter produksjonen. Selve produksjonsfasen varer i halvannet år.

–Vi skal gjøre mye i Bergen. BUG får en stor jobb på 3D animasjonssiden. Dette arbeidet blir delt mellom Bergen, Luxembourg og Tyskland. Valget av Bergen er bevisst. Jeg har filmselskap der, og jeg liker BUG, som er svært dyktige i faget sitt. Vi lager også en versjon med norske stemmer fra starten av, sier Knudsen.

Hun har tidligere produsert spillefilmen «Nåde», som fikk plass i den prestisjetunge hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i 2012. Knudsen har studert i Tyskland og hatt hovedbase der i 15 år.

SELGER GODT

Det er mye følelser og lange geografiske reiser i «Richard The Stork»

«Richard The Stork» er en spillefilm som handler om spurven Richard som blir adoptert og oppdratt av et storkepar. Han lever i den tro at også han er en stork. Utfordringen oppstår når storkene, som trekkfugler, forlater landet for å fly til Afrika.

Blant annet må vår helt haike gjennom Europa med buss, tog og båt.

–Målet er premiere vinteren 2015. Vi er allerede i gang med salgsarbeidet. Seks-syv land er på plass. Og flere kommer til for hvert filmmarked salgsagenten vår, Global Screen, reiser til, sier Knudsen.

AMBJØRNSEN

I Bergen holder hun også på med finansieringen til en spillefilm basert på Ingvar Ambjørnsens «Dukken i taket». Kjersti Steinsbø skal både skrive og regissere. To ganger har de fått utviklingsstøtte fra NFI. Nå er det inne en søknad om full produksjonsstøtte.

Trolig vil filmen, som skal handle om en kvinnes subtile hevn, koste ti millioner kroner.

Artikkeltags