Gå til sidens hovedinnhold

Mannen bak «To hus tett i tett» er gått bort

Artikkelen er over 8 år gammel

Den bergenske filmregissøren Haakon Sandberg er død, 89 år gammel, melder NRK.

Sandberg døde mandag.

FILMSKAPEREN

Han er blant annet kjent for å ha laget «Streiftog»-filmene fra på 1960-tallet. Den gang var han antakelig den eneste filmskaperen i Bergen. Få skjønte hva han drev med da han filmet dagliglivet i Bergen.

I tiåret da disse streiftogfilmene var en årlig begivenhet, var det hvert år høytidelig premiere på Bergen kino 2. juledag.

Men det var ikke det første han gjorde. Allerede på 1950-tallet dokumenterte den første rivingen av den gamle Zachariasbryggen med sin film «Farvel til Zachariasbryggen», som kom i 1954.

– En gang filmet jeg på Vågsallmenningen. Da kom det en bort til meg og sa: «Hvorfor filmer du dette som vi ser til daglig?» Bare tre måneder senere var alt sammen revet, fortalte Sandberg selv til BA for noen år tilbake.

ENEGGET TVILLING

Da de eneggede tvillingbrødrene Sverre og Haakon Sandberg var seks år gamle, fikk de en filmfremviser i julegave av en tante, og dermed var deres skjebne beseglet og løpebanen stukket ut. De drev kino i kjelleren hjemme på Seiersbjerget, der ungene i nabolaget og skolekamerater slapp inn for 5 eller 10 øre billetten.

– Og så stoppet vi filmen da det var mest spennende. Da hovedpersonen svevde i løse luften og man ikke visste om han ville falle ned eller ei, sa den nå avdøde Sandberg til BA i 2004.

Fortsettelsen kostet en ny tiøring, og kom ikke før neste ettermiddag.

DRO TIL DANMARK

Etter videregående skole på Sydneshaugen, satte Sandberg kursen for København.

Der utdannet han seg innen filmen. I tillegg var han med på flere spillefilmer.

– Det var veldig illusjonsbrytende å være til stede på settet. Skuespillere som spilte lik, og så reiste seg sekundet etter at det var «kutt» og sa: «Må jeg så lige få en bajer», har Sandberg fortalt til BA om årene i Danmark.

SLO GJENNOM

Som voksne slo tvillingene for alvor gjennom i NRK med «Gråpus som forsvant» på 1950-tallet.

Da var det samlet igjen etter hver sine utenlandsopphold. Filmen ble satt opp av kinematografene i Bergen i 1955. Den gikk for fulle hus i fire uker. Folk sto oppover Vaskerelven i kø for å få billetter, og maskinistene ringte og sa de ikke kunne holde spilletiden.

INTERNASJONALE PRISER

Men aller best huskes nok Sandberg for «To hus tett i tett». Da ble hele Norge – ja, hele Sverige, Finland, Damark og Island også – kjent med Haakon, hans familie og to bergenshus i Fjellsiden. Sverre laget sågar en amerikansk versjon av produksjonen.

Sandberg og hans familie ble uhyre populære etter å ha blitt TV-stjerner. De fikk rene kjendisstatusen. Fan-posten dumpet hyppig ned i postkassen.

FILM TIL DET SISTE

I et intervju med BA på 80-årsdagen til brødrene, kunngjorde de at filmen stadig var det som holdt dem levende.

Da BA var på besøk i 2004, snurret tapene stadig i det seteraktige studioet på Kalfaret. Det ble klippet og limt, vurdert og forkastet. 80 år var ingen alder, kunngjorde tvillingene overfor BA.

– Man pensjonerer ikke sjelen sin, sa Sverre Sandberg bestemt den gangen, mens tvillingen hans nikket samtykkende.

– Dette med film har ligget i oss siden vi var guttunger. Det er dette som er livet. Man kan ikke sitte og se på navlen sin i nye posisjoner, slo Haakon Sandberg fast.

Han etterlater seg blant andre konen Liv og tvillingbroren Sverre.

Kommentarer til denne saken