Gå til sidens hovedinnhold

Med «Dolk» i ryggen

Artikkelen er over 11 år gammel

Her poserer Kong Harald foran bergenskunstneren «Dolk» sitt verk.

Den kjente bergenskunsteren «Dolk» har laget tre kunstverk til nyåpnede Halden Fengsel.

– Kunstverkene befinner seg i luftegården. De er veldig fine synes jeg, sier kommunikasjonsrådgiver i Statsbygg, Eva Kvandal.

Det er Statsbygg som har stått for byggingen av det toppmoderne fengselet.

MILLIONAVTALE: Kunst i offentlige rom (KORO) er statens fagorgan for kunst i offentlige rom og landets største kunstprodusent. Det er de som har plukket ut «Dolk» til Halden fengsel.

– Jeg har forstått det slik at «Dolk» holder sin identitet hemmelig. Jeg vet ikke hvordan de har fått tak i han, sier Kvanndal og ler.

Uansett synes hun at kunstverkene er alle tiders.

– De er ganske satiriske. Jeg tror de kommer til å muntre opp stemningen i luftegården, sier hun.

Hun kan ikke si noe om hvor mye «Dolk» selv har tjent på jobben.

– Det er blitt brukt 6,1 millioner til utsmykking av fengselet. Men det har vært flere kunstnere i sving, sier hun.

KONG HARALD: Norges mest moderne fengsel ble offisielt åpnet torsdag etter å ha tyvåpnet og sluppet inn de første fangene for en måneds tid siden, skriver NTB.

Torsdag fikk imidlertid fengselet offisiell status etter besøk av både kong Harald og justisminister Knut Storberget (Ap). I motsetning til de andre besøkende fengselet vil motta, slapp de prominente gjestene ut igjen etter åpningsmarkeringen.

– Det nye fengselet i Halden vil gi en moderne fangebehandling til beste for de innsatte og for samfunnet, sa Storberget ved åpningen til NTB.

Med sine 251 plasser er Halden fengsel ikke bare nytt og moderne, men også et av de største fengslene i landet. 56 av plassene ble tatt i bruk 1. mars, og 84 nye plasser ble åpnet torsdag.

Deretter skal fengselet gradvis øke kapasiteten til de når full drift i august.

Det moderne fengselet får en egen rusmestringsenhet for rehabilitering av rusavhengige innsatte, samt en moderne besøksleilighet.

Byggingen av Halden fengsel har kostet rundt 1,3 milliarder kroner.