Lørdag er det premiere på musikalen «Krus». I innspurten er det også et salig kaos når skuespillere, instruktører, musikere, scenearbeidere og kostymegjeng jobber fra tidlig til seint for å bli ferdige.

Likevel er det ingen nevrotiske teaterfolk vi møter. Fana skoleteater har tross alt holdt på siden 1939. De har tradisjon i veggene.

Og kapasiteter som Helge Jordal, Ylvis-brødrene Bård og Vegard, samt Øyvind Rafto og Calle Hellevang Larsen fra Raske Menn begynte alle sine karrierer her.

MORO: Dagens teaterstyre har jobbet sammen siden før skolens sommerferie. Før jul ble arbeidet intensivert og i romjulen har det vært lange økter for gjengen.

– Men det blir aldri et slit. Vi har det så utrolig moro sammen, sier teatersjef Hedda Rasch Leiren, og får støtte fra PR-sjef Marte Drager, styrets sekretær, Silje Natlandsmyr, samt økonomisjef Marcus Edwards.

Fana skoleteater har 163 medlemmer. Mange av dem er involvert i «Krus».

– Vi ordner alt selv. Manus og instruktører betaler vi for, men også den gjengen består av tidligere elever ved skolen, forteller Hedda Rasch Leiren.

VETERAN: – Jeg synes faktisk at vi er i rute, sier instruktør og manusforfatter Christer Kjørsvik noen få dager før premieren.

– Det har vært mer stress tidligere, smiler han.

Kjørsvik, som er en av flere innleide instruktører, gikk ut av Fana gymnas i 1992. De ti siste årene har han jobbet som instruktør for den tradisjonsrike forestillingen. Så han burde vite hva han snakker om.

– I år har vi en utrolig talentfull gjeng, sier han og viser til de 16 skuespillerne som ble plukket ut blant skolens elever på audition i september.

– Det er litt flere gutter enn tidligere år. Men det gjør jo at vi får ekstra trøkk i sangene, mener han.

Åpningsnummeret om bord i «M/S Fanatic» vitner også om både musikalitet og ikke minst spilleglede.

MUSIKK: Enda tøffere blir det nok når bandet er på plass. De øver fortsatt på et eget rom når BA er på besøk.

13 låter skal sitte i fingrene. En stor oppgave, men musikerne har funnet tonen.

– Vi beholder roen uansett hva som skjer, flirer kapellmester og gitarist Baste Brudvik, som har med seg Jobjørn Nesøy på gitar, Martin Midttun på bass, Sebastian Eide på trommer og Birgitte Thomassen på keyboards.

På kostymerommet er det bare detaljer som gjenstår. Livbøyer med «Krus» skal males og noen klesplagg skal det fikses på.

Kostymegjengen på 20 jenter, anført av Pernille Bucher-Johannessen, Marie Simonæss og Silje Rasmussen, har tydeligvis orden i sysakene.

KJÆRLIGHET: Lørdag er det altså klart for den første av i alt 14 forestillinger på Fana gymnas.

Gymsalen er forvandlet til en scene der settingen er et «krus-skip» på reise fra Bergen til Bømlo.

Utfordringene er mange for både mannskap og passasjerer. Men det ender nok godt.

– Det er alltid kjærlighet i stykkene til Fana skoleteater. Selvfølgelig byr vi på romantikk om bord i vår «Love Boat», ler instruktør Christer Kjørsvik.