Nå møtes de i Oslo

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Röyksopp og Rune Lindbæk inntar Oslo Tingrett i februar.

DEL

Striden mellom Röyksopp og Rune Lindbæk har pågått i mange år nå. Den ble først allment kjent gjennom en stor artikkel i Dagens Næringslivs lørdagsmagasin tilbake i mars 2011. Da hadde partene allerede kranglet i årevis.

FRIKJENT

Rune Lindbæk gikk til sak mot Röyksopp etter det han mente var brudd på åndsverkloven. Lindbæk mente at han hadde rettigheter til Röyksopp-låten «A higher place» fra duoens debutplate «Melody AM». Lindbæk hevdet at låten hadde store likheter med Drum Island-låten «Lift». Drum Island som var aktive på 90-tallet i Tromsø bestod av Ole Johan Mjøs, Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk.

I februar satt Röyksopp-medlemmene Brundtland og Berge en hel uke i Bergen tingrett for å svare på beskyldningene om plagiat fra sin tidligere samarbeidspartner. De kom også med et motsøksmål mot Lindbæk hvor de hevdet at Lindbæk feilaktig hadde ført opp seg selv som komponist for Drum Island-låten «Lift» hos den norske rettighetsorganisasjonen TONO.

6. mars ble Röyksopp frifunnet på alle punkter og sa til BA at de feiret med et glass brus i studio. Bergen Tingrett fastslo også at Lindbæk ikke var å anse som opphavsmann på «Lift» av Drum Island. Han ble også dømt til å betale 788 140 kroner i saksomkostninger.

Men litt over en måned senere, 18. april, sendte Rune Lindbæk ut en pressemelding om at han anket saken.

Nå er datoene for tvistesaken i Oslo Tingrett satt til 5. og 6. februar 2014. Denne gang er det Lindbæks krav om oppreisning som skal behandles.

FAMILIEFORØKELSE OG STUDIOJOBBING

I løpet av 2013 har Röyksopp vært lite aktive på konsertfronten, blant annet fordi Brundtland har bygget hus og fått barn.

Likevel har det vært en del musikalske bevegelser i Röyksopp-leiren. Duoen har blant annet brukt mye tid i studio. 29. november kan de også vinne prisen for «Årets låt» med «Running to the sea» sammen med Susanne Sundfør under prisutdelingen P3 Gull i Oslo. Et miks-album i «Late Night Tales»-serien hovedsaklig med låter fra andre dukket også opp i sommer med én ny Röyksopp-låt på, «Daddy´s Groove», i tillegg til en coverversjon av Depeche Mode-låten «Ice Machine sammen med Susanne Sundfør.

I oktober stod Röyksopp på scene under UKA i Trondheim. De gjorde også DJ-sett på festivalen Over Oslo på Grefsenkollen i juni.

– Hva skal man si? Det er ikke noe vi ønsker å ha hengende over oss, og det er heller ikke en morsom ting å ha rundt seg. Vi er klar på de faktiske forholdene, og i forhold til Lindbæks anke kommer jo han heller ikke med noe nytt, sa Svein Berge til BA i Oslo i sommer.

Rune Lindbæk sa til BA tidligere i år at det eneste rette var å anke.

– Torbjørn Brundtland bruker både uriktigheter og trakasseringer for å forsvare Röyksopps plagiat. Men det blir ikke mer fakta av den grunn, fortalte musikeren og DJ-en i juni.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken