Nakenkinasjokk

 BA tør selvsagt der Kina tier. Her er det kinesiske pønkbandet Subs (f.v.) Li Fan, Wu Hao, Zhu Lei og en umanipulert Kang Mao.

BA tør selvsagt der Kina tier. Her er det kinesiske pønkbandet Subs (f.v.) Li Fan, Wu Hao, Zhu Lei og en umanipulert Kang Mao. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Rolling Stone turte ikke å vise undikken til Kang Mao, og Photoshop ble løsningen. Men BA er ikke redd for en undikk.

DEL

Det kinesiske pønkbandet Subs er i Bergen i forbindelse med filmen «Rock Heart Beijing» som vises på BIFF i dag.

Puls

BA møtte bandet i går, og de kunne fortelle om en virkelighet ganske fjern fra den virkeligheten norske rockeband opplever. I Kina er det nemlig fremdeles mer hot wok enn rock...

SENSURERT: Subs skulle pryde forsiden av den første kinesiske utgaven av Rolling Stone Magazine.

– Vi så på bilder og forsider av band og artister i den amerikanske utgaven av magasinet. Og vi tenkte at vi skulle gjøre noe lignende, noe oppsiktsvekkende, forteller Kang Mao.

Vokalisten stilte i bare undertøyet, mens resten av medlemmene hadde dongeribukser og med bare overkropper.

Men så fikk hun en telefon. En kompis fortalte at bladet var kommet i butikkene, men det hadde skjedd en liten endring.

Bildet på forsiden var manipulert. Redaksjonen hadde enkelt og greit kledd på henne en dongeribukse. I photoshop.

– Jeg ringte redaksjonen og spurte dem hva som var skjedd. Og da fortalte de meg at jeg nok hadde gått litt over streken.

Dette var i 2006, og det hører med til historien at Rolling Stone ikke lenger eksisterer i Kina.

– Det gikk ikke. Delvis fordi det ikke passer med et sånt magasin i Kina, sier Mao.

IKKE SERTIFISERT: Det er ikke bare å holde rockekonsert i Kina heller. I filmen er det en scene der bandet blir stoppet av politiet, mens de holder konsert.

– For å opptre i Kina, trenger man lisens, et sertifikat. Man må gjennom en eksamen. Problemet er bare at det ikke finnes en eksamen for folk som spiller rock, forteller Mao.

Det finnes sertifikater for pop, folk og opera. Derfor opptrer Kang Mao uten sertifikat, og det er i utgangspunktet forbudt.

– Hva med bergensbandene som reiser til Kina for å holde konserter? Er det forbudt?

– Det er viktig å si at man har begynt å se mildere på det nå. For det blir holdt mange konserter i Kina, det gjelder bare ikke å skrike så høyt om det. Blir man for synlig i promoteringen, så er sjansene store for at konsertene blir avlyst.

– Det er viktig at utenlandske band ikke holder seg unna Kina. For vi trenger dem. Musikk er en fornuftig og fredfull måte å komme sammen på.

I kveld, etter at dokumentarfilmen er vist på BIFF, holder SUBS konsert på Verftet. Og der kan det sikkert være lurt å ta turen.

– Det finnes en del ekte pønkevibber i Kina, sier Mao.

Artikkeltags