Nei til fornøyelsespark

Apa og Carl Christian Hamre (arkivfoto).

Apa og Carl Christian Hamre (arkivfoto). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fylkesmannen stopper Vennebyen-prosjekt. Kan havne i Oslo.

DEL

Nå vil trolig det største kulturinvesteringsprosjektet i privat regi i Bergen havne i Oslo eller andre kommuner.

  • Puls

– Vi ønsker å etablere parken i Åsane. Dersom dette ikke lar seg gjennomføre, ser vi oss nødt til å flytte til andre kommuner som har meldt sin interesse, som Oslo, sier investor Jan Olav Jørgensen til BA.

Sammen med Tore Andersen har han kjøpt rettighetene til Vennebyen Fornøyelsespark i Skandinavia. Duoen er også majoritetseier i Creacon International Holding AS, som driver både TV-serien og alle andre prosjekter vedrørende «Vennebyen».

HAR JOBBET I TO ÅR

I rundt to år har de jobbet med planene i Åsane. Det aktuelle området, Myrdal, like ved Vestlandshallen, må først omreguleres fra grønt og LNF (Landbruk, natur, friluft) til byggeformål, idrett, fritid og næring. Bergen kommune er positive i forslaget til ny kommuneplan, men mandag kom Fylkesmannen med innsigelser.

«Fylkesmannen stiller seg negativ til at grøntområdet åpnes for næringsformål,» heter det i uttalelsen.

Blir dette det endelige utfallet, er det farvel til gigantplanene i Åsane.

– Dette bør være en utrolig spennende sak for Bergen. Målet er at Vennebyen Fornøyelsesparken skal sette Bergen på kartet og trekke turister til byen, sier Jørgensen.

Han og Andersen har, som de største eierne, vært med på å investere over 100 millioner kroner i «Vennebyen». Investorene vil skape et lekeland med by og sjø som Vennebyen-fans kan kjenne seg igjen i. Alt skal under tak, enten man bygger seg litt inn i fjellet ved skogområdet eller bygger noe frittstående. Dermed blir det helårsdrift. Investeringene er betydelige, uten at Jørgensen vil tallfeste noe nå.

BEGYNNER Å HASTE

– Dette handler ikke bare om underholdning. Prosjektet har en pedagogisk slagside knyttet opp mot helsevesen, politi og brannvesen – sentrale elementer i TV-serien.

– Det haster med en avgjørelse?

– Ja. Det har vært en veldig lang prosess. Tar det for lang tid nå, ser vi oss nødt til å få parken bygget i en annen kommune, sier Jørgensen bestemt.

– Målet er å sette spaden i jorden i 2013.

Artikkeltags