Terningkast 5: «Nesten rystende vakkert»

Sissel Kyrkjebø imponerte BAs anmelder under den første av to julekonserter i Johanneskirken i går. Lørdag holder hun to til.

Sissel Kyrkjebø imponerte BAs anmelder under den første av to julekonserter i Johanneskirken i går. Lørdag holder hun to til. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sissel holder det ekte. Helt til jul.

DEL

Ingen andre bergensfødte artister klarer å skape lignende hysteri som det Sissel Kyrkjebø fortsatt klarer. Lå gå at BKK-julekonsertene i helgen er gratis, men førstemann stilte seg i kø utenfor Johanneskirken klokken 1230 fredag. Da var det fem timer til konsertstart.

Stemmen til Sissel, nå 43 år gammel, har vært som i en kapsel siden hun for første gang eksponerte den på starten av 80-tallet. Fortsatt er den florlette mildheten kombinert med en usedvanlig kraft de to grunnpilarene i vokaluttrykket. Hvis vi ser forbi at karrieren hennes har bydd på for mange trauste valg, Warren G-samarbeidet på hiten «Prince igor» i 1997 er et unntak, har hennes posisjon som nasjonalskatt aldri vært truet.

Og etter en programforpliktet, men litt klam introduksjon fra BKK om hvor mye kraftselskapet betyr for Vestlandet, dukker Sissel opp på balkongen alene med en lengselsfull «Benedictus». I en stappfull Johannskirke (over 800 tilskuere) aner man allerede her konturene av en høytidsstund.

Kyrkjebø kommer ned fra balkongen og snor seg elegant gjennom svenske juletradisjoner i «Jul jul strålande jul» og engelske «Hark! The Herald Angels Sing» før hun kommer hjem igjen i en varm «Glade jul». Neste ut, «Ave Maria», er nesten rystende vakker.

Det er noe rojalt over artisten foran oss i Johanneskirken. Hun er leken, pretensiøs og elegant selvsikker. Synd da at hun går av scenen for å la pianisten Trygve Brøske fremføre en litt tam transportetappe bestående av to pianobaserte folkesanger fra hans hjembygd Stangvik.

For det er Sissel folk har stimet sammen for å se. En eldre dame på en av de fremste rekkene hvisker meg i øret, mellom to låter, at hun aldri har vært så nær Sissel før. «Det føles litt uvirkelig», forteller hun.

Medleyen med «Jeg synger julekvad», «Jeg er så glad hver julekveld» og «Deilig er den himmelblå» manifesterer stemningen som bredte seg i det øyeblikket Sissel entret scenen. Avslutningsvis triller hun ut «O helga natt» og får med hele Johanneskirken på «Deilig er jorden». Selv om BKK slår seg litt på brystet gjennom en innledningstale og noen rosende ord fra Sissel på tampen er det mulig å se forbi og bare nyte halvannen time ektefølt julestemning uten blinkende Cola-nisser og svett kjøpesentergalskap.

Artikkeltags