Vanligvis er det stille på DNS om søndagene. I går var det riktignok alt annet enn stille. Litt over halv fem marsjerte Nordnæs Bataillon inn på plassen foran teateret. Sammen med gamlekarmusikken sørget guttene i buekorpset for at de fremmøtte fikk en smakebit på hva lørdagens jubileum kommer til å dreie seg om.
– Vi hadde en liten markering i begynnelsen av sesongen, og så er det teaterforestillingen i dag. Men det er 3. mai som er den store dagen, forteller buekorpssjef Espen Rasmussen (19).
– Hva har Nordnæs Bataillon betydd for byen?
– Det var et vanskelig spørsmål, sier Rasmussen, akkurat i det klokken slår fem og sistemann haster inn gjennom dørene på Den Nationale Scene.
ILLSINT: «Ut på Nordnes» er spesialskrevet av Gunnar Staalesen i anledning jubileet, og forfatteren var selvsagt til stede da stykket ble fremført på DNS i går.
– Jeg har aldri gått i buekorps selv, men har vært rævedilter i alle år, forteller Staalesen og smiler.
– Hva handler stykket om?
– Bydelen Nordnes sin historie gjennom 1000 år, og Nordnæs Bataillon sin historie. Det er en bred fortelling, forhåpentligvis med et glimt i øyet.
Og glimt i øyet er det liten tvil om at det er. Latteren sitter løst i salen når en illsint østlending jager buekorpsguttene bort fra scenen.
– Hva er dette her? Er det mulig å få litt ro i denne byen? roper han, og konkluderer med at buekorps burde vært forbudt.
– Hvis ikke flytter jeg tilbake til Oslo.
AKADEMIKER: Blant de medvirkende på scenen i går var skuespillerne Tor Halvor Halvorsen, Wenche Kvamme og Sigurd Aae Klausen, men også kjente nordnesgutter som Petter «Piddi» Zweidorf og Gunnar Greve «Gest» Pettersen.
– Nordnesgutter, gratulerer med dagen, rapper Gest, mens fem dansere breaket rundt beina på ham.
Men den som frembrakte mest latter og sympati under forestillingen i går var nok kanskje den vesle gutten som ikke fikk lov til å gå i buekorps.
– Jeg får ikke lov til å bli med av faren min. Han er akademiker, og akademikere driver ikke med slikt, sier han og himlet med øynene.