Hooman Sharifi har markert seg som samfunnskritisk koreograf og leder av Impure Company. 16. januar har han også premiere på en ny forestilling med Carte Blanche, «Shadows Remain Silent» i «Pite/Sharifi». Den vises i Bergen og Grieghallen 26. januar. 1. august blir han ny sjef for samtidsdanskompaniet, når Bruno Heynderickx går av.

– Vil du som sjef forandre på Carte Blanche?

– Jeg tror det er veldig vanskelig, Carte Blanche har et program som er lagt og som skal følges. Jeg tror min signatur vil hele tiden være i dialog med folkene på huset, sier Sharifi. Han mener han kan svare tydeligere om ett år.

– Jeg er veldig opptatt av hva vi skal vise på en scene, og tematikken vi tar opp. Carte Blanche okkuperer et offentlig rom. Det er viktig å ta samtidsproblemer opp i dansens form, og bringe det til publikum, sier han.

– FANTASTISKE DANSERE

– Hva er ditt inntrykk av danserne i Carte Blanche?

– De er virkelig fantastiske. Det fantastiske møtet med huset har motivert meg til å ville ha jobben. Det er ressurssterke, hardt arbeidende og viljesterke mennesker, mener Sharifi.

– Hva vil du tilføre som leder?

– Jeg er veldig tilgjengelig og pratsom, kanskje til tider for pratsom. Jeg vil bringe tilgjengelighet og direkthet. Jeg elsker diskusjoner, utbryter han. Men understreker også at han ikke tror en person kan få noe til uten menneskene rundt seg.

– Jeg tror huset har et utrolig driv som jeg kan ha nytte av og lære masse av.

IKKE REDD FOR Å MISTE FRIHET

– Du mister kanskje litt frihet som sjef for et nasjonalt samtidsdanskompani som det stilles en del krav til?

– Jeg tror det gir utfordringer, og masse rom til å uttrykke ting. Jeg er vant til offentlighet, og har jobbet med dans i 13 år. Jeg tror det er en feil tanke å tro at institusjoner tar frihet. Frihet er overvurdert. Jeg har vokst opp i et land med diktatur i mange år. Vi tenkte ikke at vi ikke hadde frihet, men hvordan vi kan bruke de rom vi har til å uttrykke oss. Det er det jeg er opptatt av, sier Sharifi.

Han hadde bakgrunn fra hiphop og street dance da han gikk koreograflinjen på Kunsthøyskolen i Oslo, og har markert seg både som koreograf og leder av Impure Company.

– Hooman Sharifi var den beste kandidaten, sier leder av ansettelseskomitéen og nestleder i styret, Grete Line Simonsen. Carte Blanche fikk 37 søknader til sjefsjobben.