Opptrer med idolet

HERBORG KRÅKEVIK: Blir en av hovedattraksjonene på den samme festivalen som hun drømte om i Jondal som tenåring ? Vossajazz.

HERBORG KRÅKEVIK: Blir en av hovedattraksjonene på den samme festivalen som hun drømte om i Jondal som tenåring ? Vossajazz. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg var 17 år første gang jeg var på Vossajazz, så det var nok både lyging på alderen og å snike seg inn på konserter, innrømmer Herborg Kråkevik.

DEL

Det er 20 år siden nå, og nå står hun som en av hovedattraksjonene på den samme festivalen som hun drømte om i Jondal som tenåring. På avslutningsdagen på søndag spiller hun på kirkekonserten, sammen med Anne Greth Preus.

– Når man vokste opp i Jondal så var Vossajazz det man kunne komme til av kvalitetsmusikalske opplevelser. Og jeg hadde en tre år eldre bror som fikk muligheten til å reise noen år før meg.

– Det gjorde bare Vossajazz til noe ennå mer forgjettet, sier Herborg Kråkevik til BA, på telefon fra Danmark der hun oppholder seg for tiden.

UNGDOMSIDOL: Vossajazz blir ikke bare en anledning til å opptre i ungdomstidens favoritt-festival, det blir også en anleding til å stå på scenen med et av idolene fra den gangen, Anne Grete Preus.

– Hun har vært en stor heltinne i alle år, innrømmer Herborg.

– Vi har jo begge en slags «fast scene» i Baroniet i Rosendal, men tilfeldighetene ville at vi ikke opptrådte sammen der før i sommer. Siden har det blitt et par ganger til, og så øver vi på telefon i tillegg, forteller Herborg.

– Mannen min kaller Anne Grete en filosof forkledd som rockemusiker, og det synes jeg han har veldig rett i.

På konserten søndag vil de to fremføre noen av Anne Gretes sanger sammen, i tillegg til at Herborg vil fremføre sin egen versjon av en av en av Preus-sangene. Ellers vil Herborg ha hovedvekten på salme-repertoaret fra den siste platen «Kvar ein dag», men det blir også sanger fra hennes øvrige repertoar.

Hun kommer tilbake igjen til Bergens-området rett over påske også, med kirkekonsert 17. april i Arna Kirke og 18. april i Erdal Kirke på Askøy. Da vil salme-repertoaret stå ennå mer sentralt.

ORD OM TRO: – Det er noe med den veldig sekulariserte tiden vi lever i, som gjør at folk ofte vegrer seg for å sette ord på sitt forhold til tro og religiøsitet. Der gir salmene oss et språk som kan binde oss sammen selv om vi legger ulike ting i det religiøse innholdet, sier Herborg til BA.

Nå holder hun på å pakke bagasjen for familien til vestlandsturen, og noen salmestrofer kommer vel med.

– I den salmen jeg har valgt som tittel på platen, «Kvar ein dag», er det en strofe som lyder, «som din dag er skal din styrke være».

– Det er godt å tenke på i en hektisk hverdag, og samtidig er det en strofe man kan slutte seg til å tvers av religiøs tilhørighet.

MYE I SKUFFEN: Hun innrømmer at en hverdag med to små barn krever harde prioriteringer, men hun synes det blir litt trivielt å snakke om «tidsklemme».

– Det er klart at det er noen prosjekter som må henvises til skrivebordsskuffen nå. Det fine er at de kan tas opp igjen fra skuffen på et tidspunkt.

– Her er jeg nødt til å være litt hemmelighetsfull, men det kan godt tenkes at sceneprosjekter blir noe av det første som kan dukke opp etter hvert.

– Hvor langt nede i skuffen ligger tv-versjonen av «Herborg og Hope»?

– Den ligger i favoritt- skuffen. Men vi må begge sette av tiden som trengs om det skal bli ordentlig. Da ligger ikke det i kortene akkurat nå, innrømmer Herborg.

Artikkeltags