Det er blitt laget et utall sanger om hovedstaden vår. Dels fordi navnet i seg selv ligger fint i munnen når det skal synges. «Oschloo» hos dem selv, rett frem «Oslo» her. Men også fordi en hovedstad ofte er lett å skildre. Man kan for eksempel gå for den melankolske koloritten med tomme storbygater, høye hus, neonlys, kalde blikk og hjertesmerte.

«Du er byen som setter spor», synger Lars Lillo-Stenberg i «Oslo». På Jaa9 & Onklps «Oslo» rettes skytsen mot Oslo-hipsteren med linjer som «Oslo by - som jeg elsker å hate». Ken Stringfellow frontet bandet The Disciplines som messet om «Oslo» som han ikke kom overens med. Byen var hard mot han, nå er han tilbake. En fin låt som forsvant litt i tiden. Når vi er inne på temaet; lytt til The little hands of asphalts «Oslo».

Når Razika synger om Oslo på sin ferske singel (fra den kommende platen) er det ikke fra et innsideperspektiv, men fra et ung sinns møte med byen. Den kalde versjonen. En by man ikke føler seg hjemme i, men som man alltid kommer tilbake til. Den handler ikke om levd Oslo-liv, en fest i en trang leilighet på Sagene eller et glissent nachspiel i Vilsesgate. Trikken hjem en blå søndag morgen. Den handler om en vegg, en vegg mot Oslo. Og på det premisset funker det. Det funker veldig bra. Razika kontrasterer en smittende melodi og et meget vrikkbart refreng med en avvisende tekst («Oslo. Du er ingenting, ingenting, ingenting for oss»). Kompet er så lett hoppbart at konsertgulv rundt om i landet vil gynge. Kanskje aller mest i Oslo?

Gjennom «Oslo» klarer Razika å kombinere den smånaivistiske tilnærmingen sin med en tryggere melodisk hånd denne gang. «Oslo» er også skåret over samme lest som «Vondt i hjertet» og førstealbumets aller sterkeste kutt, «Hvem skal tro på deg nå». Låter som forhåpentligvis ikke kommer til å være et instagram-foto fra våren eller sommeren 2011, men som kan leve videre.

Da Razika slapp låten som de alltid kommer til å bli målt opp mot, «Vondt i hjertet», sa musikksjef i NRK P3 til BA at han likte den, men at han skulle ønske den var bedre produsert. Razika har ikke justert seg nevneverdig inn så Mats Borch Bugge har nok åpnet opp. For «Oslo» er umiskjennelig Razika med sin kantete sjarme i lyden, men denne gang med blåsere. Likevel suste den rett inn på kanalens A-liste i forrige uke.

Bergensbandet har også testet ut låten live tidligere. Under Miniøya i juni i år sa Marie Amdam at: «Det føles litt sånn frekt å spille den her i dag, siden vi er i Oslo».

Oslo-borgerne kommer nok heller til å ta den som en homage. Det motsatte av kjærlighet er ikke hat og så videre...