Det ser dramatisk ut når en ungjente piskes på gårdsplassen ved Manufakturhuset. Skuespiller Julie Rusti gir liv til Lucie, hovedpersonen i May Lis Ruus’ nye pocketserie «Nattmannens datter».

– Jeg føler jeg lengter litt tilbake til 1701 nå, sier bergensforfatteren.

Hun er oppglødd over stemningen i filmtraileren på YouTube. På mandag inviterer hun også til byvandring kl 1700 fra Harbitzhjørnet, med Gard Frostad Knudstad i rollen som Nattmannen.

Egen slektsgransking inspirerte May Lis Ruus til å skrive en historisk pocketserie med handling fra 1700-tallets Bergen. Der vokser Lucie opp på Tugt- og manufakturhuset sammen med andre foreldreløse barn. En natt finner hun et lik på bossfyllingen ved Lille Lungegårdsvann.

– UTSKJELT

– Det var Nattmannen som kom først, mens jeg leste om rettersted i Bergen. Alle vet jo hvem Rakkeren var, utbryter Ruus om bøddelens medhjelper.

Saken fortsetter under videoen.

– Nattmannen var skarpretterens assistent, og tok med seg restene av de dødsdømte, feide gaten, tok opp møkk og avlivet dyr. Han var så utskjelt. De som ble nattmenn var stort sett benådede fanger den gang, forklarer forfatteren.

Cappelen Damm forlag sender ut 80 000 eksemplarer av «Nattmannens datter - Frostrosen» til bergenske husstander i disse dager. Opplaget på den første boken i serien er på hele 442 000.

LES MER OM BAKGRUNNEN FOR SERIEN I BA LØRDAG.