"Radiostemmen" har stilnet

Gustav Moberg.

Gustav Moberg. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Den profilerte NRK-mannen Gustav Moberg døde natt til onsdag, 80 år gammel.

DEL

* Puls

Moberg arbeidet i NRK fra 1961 til mai 1992.

De første årene i Dagsnytt, frem til han i 1969 flyttet hjem til Os og ble kjent som stemmen i "By- og bygdenytt" i NRK Hordaland.

- Gustav Moberg var en viktig mann for NRK Hordaland på 1970- og 80-tallet. Han var en erfaren nyhetsmann som hadde mye å gi videre til oss yngre, sier dagens morgenstemme, Kjell Jensen, til BA.

- LEVENDE LEKSIKON
- Han lærte oss å fremføre en nyhetsmelding på en enkelt, distinkt måte. Hans tydelige fremføring var et eksempel til etterfølgelse i faget.

- I tillegg var han et oppslagsverk, han husket fakta i alle vesentlige saker, slik at vi slapp å gå i arkivet for å sjekke når han var på jobb, husker Kjell Jensen.

Gustav Moberg leste nyhetsmeldingen i Dagsnytt da John F. Kennedy ble skutt i Dallas i 1963, og ble den som først formidlet denne historiske hendelsen til det norske folk.

I 1976 var Moberg med i det aller første "Norge Rundt", og i 1983 delte Andreas Lunnan og Moberg Kringkastingsprisen til "ei røyst i eteren som utmerkar seg med godt språk i radio eller fjernsyn og som på ein framifrå måte bruker nynorsk eller dialekt i det daglege arbeidet".

RADIOSTEMMEN
Kjell Jensen husker Gustav Moberg fra ungdommen av, fra før de ble arbeidskolleger.

- Når den mørke, distinkte stemmen han innledet Dagsnytt med formuleringen "i alt vesentleg frå Norsk telegrambyrå og andre kjelder", som man brukte den gangen, så lyttet jeg oppmerksomt.

- For mange var han "selve radiostemmen" på denne tiden, husker Kjell Jensen.

Artikkeltags