Terningkast 5: Rock’h’roll på gamlehjem

UNGDOMMELIGE ELDRE: Pål Rønning og Ragnhild Gudbrandsen.

UNGDOMMELIGE ELDRE: Pål Rønning og Ragnhild Gudbrandsen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Om den kommende eldrebølgen bringer med seg så energiske eldre som de vi møter i «Evig Ung», da er det det bare å ta bølgen for grått hår og støttestrømper.

DEL

Det som er ganske sikkert, er at aldershjem-tilværelsen blir noe annet i året 2062, enn det vi tradisjonelt forbinder med med aldershjem. For selvsagt vil morgendagens pensjonister ha rock’n’roll på dagligstuen.

Når de som befolker aldershjemmet er DNS-skuespillere som ikke har latt yngre dagers kreativitet gå i glemmeboken, så er det duket for en real fest så snart pleiersken snur ryggen til.

Det er yngre skuespillere som er sminket eldre, og som bruker sine egne navn. Som mimrer om oppsetninger DNS-gjengere har sett dem i de 2-3 siste årene. Siren Jørgensen gjenskaper glansrollen i «Og aldri skal vi skiljast» og mot slutten får vi også et kort potpurri over «Svartediket».

VEMOD

Det er ikke bare moro, det er også et vemod over at selv om de aldrende skuespillerne har talentet i behold, så er det blitt vanskeligere å komme seg opp fra stolen, å kaste parykken, å rocke med protesen. På dagligstuens piano står urnen med Helge Jordals aske, og fra bildeveggen holder tidligere tiders teatersjefer et øye med kveldens opptreden.

Men selv om de er blitt dårlige til beins, disse veteranene, så vet de fortsatt hvordan man gjøre en entré. Og blir det spilt rock’n’roll fra pianoet, så får de mye av førligheten tilbake også.

En rynkete Harald Dahlstrøm kommer først inn og setter seg og nikker ved pianokrakken. Ragnhild Gudbrandsen er neste, deretter Pål Rønning. Alle som en har en rørende dobbelthet i at de fremviser både en redusert fysikalitet, og samtidig fortsatt kreativitet.

ROCKEFOT

Men rockefoten kommer, aller først med en fengende versjon av The Runaways «I Love Rock’n’roll», senere mer over i popuniverset med låter som «I’ve Got You Babe» og «Sweet Dreams»

Noen solonumre lyser mer enn andre. Kristoffer Sagmo Aalberg kanaliserer Travolta med sin velkoreograferte «Stayin’ Alive», og Siren Jørgensen slipper til noen såre øyeblikk midt i gamlehjemsfesten med sin versjon av Nirvanas «Smells Like Teen Spirit».

Dramatikeren Erik Gedeon kaller det et «sangdrama» heller enn en musikal, men det er litt unødvendig, for det musikalske er egentlig så sentralt for innholdet at dette nærmer seg en fullverdig musikal, selv om det er litt giktisk innimellom.

OK, det er ikke akkurat noen tungvekter dette. Men det er teater å bli glad av, fullt av spilleglede. Og med tilstrekkelig lokale vrier til at det ikke blir noen reprise av Oslo-versjonen, etter hvert som rekvisittene fra tidligere DNS-oppsetninger dukker opp.

Artikkeltags