16-åringen Sissel Kyrkjebø vant pauseinnslaget. Det ble starten på berømmelse langt utover kongeriket Norge.

Programleder i Grieghallen, Åse Kleveland, overrasket med velkomstsang på flere språk. Ti år senere, da Norge arrangerte sin andre Eurosong-finale i Oslo Spektrum, hadde hun avansert til kulturminister.

Etter at Bobbysocks vant i Göteborg i 1985 og sørget for at Norge for aller første gang kunne arrangere finalen i Eurovision Song Contest, var det Ketil Stokkan med «Romeo» og The Great Garlic Girls som forsvarte Norges ære i Bergen. De havnet på 12. plass.

«LYKKELIG» 2. PLASS: Ti år senere, etter at Rolf Løvlands «Nocturne» vant finalen i Irland i 1995, gikk Eimear Quinn fra Irland til topps i Oslo.

Heller ikke Eimear Quinn har hatt noen pangkarriere etter seieren i Spektrum, der Norge og Elisabeth Andreassen havnet på en «lykkelig» 2. plass med «I evighet» foran Sverige. 2.-plassen ble betegnet som en lykkeplass fordi man nesten vant, men slapp å arrangere Eurovisjonsfinalen året etter.

Nå spørs det om årets norske bidrag med Didrik Solli-Tangen holder seg unna topplasseringen så NRK-sjefen Hans-Tore Bjerkaas slipper å få en ny, internasjonal finale i fanget neste år.

For øvrig var det Bjartmar Gjerde som var kringkastingssjef i 1986, mens Einar Førde hadde ansvaret i 1996

FOLKEFEST I BEGGE BYER: Både Bergen og Oslo arrangerte folkefest i forbindelse med Eurovisjonsfinalen.

I Bergen var det folkefest og fjordtur med de stolte skoleskipene Statsraad Lehmkuhl og Christian Radich.

Det var skihopp på snø fraktet med tog fra Finse i Johanneskirkebakken midt i Bergen sentrum. Rennet ble betegnet som «verdens største i en bygate», og Roger Ruud vant med et hopp på vel 21 meter.

På Fisketorget sto verdens lengste laksebord med 10600 kanapeer, og etter finalen om kvelden 3. mai ble vardene tent på byens syv fjell før arrangementet ble avsluttet med et kjempestort fyrverkeri.

I Oslo kunne de også by på fjordtur, show og nachspiel i tillegg til skikkelig norsk 17. mai-feiring dagen før finalen.

«HEMMELIGE» KJOLER: Mens tidligere MGP-deltaker og visesanger Åse Kleveland var programleder i Grieghallen i Bergen, hadde verdenskjente Morten Harket og dagsrevykjente Ingvild Bryn den samme oppgaven i Oslo Spektrum.

Foran begge arrangementene var det stort hemmelighetskremmeri rundt programledernes antrekk, særlig de kvinneliges.

Åse Klevelands hvite og syrinfargede kjole matchet perfekt de store iskrystallene på scenen. Pausen benyttet hun til å skifte både antrekk og hårfrisyre.

Ingvild Bryns sølvglinsende kjole ble en «snakkis» etter finalen. Ikke alle var like begeistret.

Også artistenes antrekk var det som alltid stor oppmerksomhet rundt. Lille Sandra Kim i sjokkrosa bukser og matchende tversoversløyfe ble en publikumsfavoritt i Bergen. Og hvem husker ikke Sissel Kyrkjebø i hvit bergensbunad da hun avsluttet pauseinnslaget med «Jeg tok min nystemte ...».

En artist som fikk mer oppmerksomhet for sitt antrekk enn for sin sang var den australske artisten Gina G., som sang for England under finalen i Oslo.

Hun stilte i Eurosongs korteste minikjole – i gull. Kjolen var så kort at noen under prøvene omtalte den som et halsbånd!

Se Nocturne i Irland:


Se Sandra Kim i Bergen:


Se Gina G. i Oslo:


Se Elisabeth Andreassen i Oslo: