Gå til sidens hovedinnhold

– Se! Obama er på Galleriet

Artikkelen er over 7 år gammel

– What did I tell you?, gliser Louiz Ortiz til BA.

Onsdag kveld åpnet årets utgave av Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF). I programmet, som teller mer enn 150 dokumentarer og langfilmer, dukker den Ryan Murdock-regisserte dokumentaren «Bronx Obama» opp.

TOK SKJEGGET

Dokumentaren portretterer Louis Ortiz fra Bronx. I 2008 var han en arbeidsløs alenefar som en dag oppdaget noe som skulle forandre livet hans. Uten bukkeskjegg og iført en mørk dress ble han plutselig ikke helt ulik en viss Barack Obama. Han ble veldig lik.

Først så han ikke likhetene selv, men han ble gjort oppmerksom på det av en bartender en kveld på slitne Williamsbridge Tavern i Bronx. En god venn av Ortiz hjalp til med å finspisse Obamas diksjon, fakter og fremtoning. Kort tid etter ringte han til filmskaperen Ryan Murdock.

Lang historie kort; under BIFF vises filmen «Bronx Obama» og mannen som ligner skremmende mye på presidenten møter oss utenfor Galleriet i Bergen. Han vil gjøre intervjuet innendørs. Den falske presidenten vil ikke at bergensregn skal ødelegge dressen hans.

– Men husk at du kommer til å bli forstyrret. Etter hvert flokker folk seg rundt meg. Det gjør de alltid, sier Ortiz.

Filmen følger blant annet Ortiz som far, men også på turné med Bill Clinton- og Mitt Romney-imitatorer. Regissør Murdock jobbet med filmen i tre år.

– Klart at dette har forandret livet mitt. Den ene uken er jeg i Sør-Korea, så i Polen og så her i Bergen for å vise filmen på BIFF. Det er ganske utrolig.

– Før alt dette hadde jeg ikke dress engang. Heller ikke pass. Nå er passet mitt stemplet fra alle verdens hjørner. Livet kan ta uventede retninger. Det skal jeg love deg, smiler ehan.

– HÆ?!

Og kort tid etter at vi har begynt å intervjue Ortiz snur folk seg. Mange stopper. Snur seg en gang til. Gaper. Finner frem smarttelefonen. «Hæ? Er det han? Du kødder!», kommer det fra en dame i 50-årene like bak oss.

Kort tid etter må intervjuet med «Obama» avsluttes, rett og slett fordi vi blir avbrutt av bergensere som skal ta selfies.

– What did I tell you?, gliser Ortiz med armene rundt to jenter med hver sin telefon.

IKKE MØTT PRESIDENTEN

Ortiz lever godt av å stille opp når kjøpesenter skal åpnes, bryllup og bursdager skal markeres.

– Det er veldig behagelig og jeg kan selv bestemme når jeg skal jobbe. Har jeg lyst å jobbe mye en måned så er det ingen problem. I´ll do it, liksom. Det står ikke på tilbudene.

«Bronx Obama» har blitt vist én gang under BIFF allerede, men vises også fredag, lørdag og neste onsdag. Senere i høst drar Ortiz og Ryan Murdock blant annet på American Film Fest of Poland og til København. Etter det venter Russland.

– Det kan bli en veldig interessant tur, sier han og poserer igjen.

Kommentarer til denne saken