Se og Hør frifunnet i Høyesterett

Lars Lillo Stenberg og konen Andrine Sæther måtte til slutt gi tapt for Høysterett.

Lars Lillo Stenberg og konen Andrine Sæther måtte til slutt gi tapt for Høysterett. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther tapte i Høyesterett i saken mot Se og Hør om trykking av bryllupsbilder uten samtykke.

DEL

Ekteparet har tidligere vunnet fram mot bladet i to rettsinstanser, men tirsdag avgjorde Høyesterett at Se og Hør ikke gjorde noe galt da de tok bilder under parets bryllup på en holme på Tjøme for rundt tre år siden.

«Reportasjen innebærer ikke en rettsstridig krenking av privatlivets fred», fastslår retten.

Ingen av partene fikk tilkjent saksomkostninger.

SVEKKER IKKE OMDØMMET: – En viktig seier for norske pressefolk, konkluderer sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør etter at bladet vant fram med sine anke mot ekteparet Lars Lillo-Stenberg/Andrine Sæther.

– Gjennom denne dommen har flertallet i Høyesterett tatt vare på betydningen av et åpent samfunn. Hadde vi ikke nådd fram, ville det betydd en privatisering av det offentlige rom som kunne ha ført til store begrensninger i dekningen av stort og smått fra kulturlivet, sier sjefredaktøren til NTB.

– Når et kjent par gjennomfører et spektakulært bryllup i strandsonen, må det fritt kunne omtales, konkluderer Haave.

Han er glad for at retten slår fast at Se og Hørs dekning ikke er belastende og ikke svekker omdømmet til Lillo-Stenberg og Sæther.

Haave sier seg også fornøyd med at retten mener at bruken av telelinse ikke er klanderverdig.

I retten trakk ekteparets advokat fram den såkalte Caroline-dommen fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, der tyske medier ble dømt for å ha skrevet om prinsesse Caroline av Monaco.

– Dette dreide seg om trakassering og langvarig forfølgelse av prinsessen på offentlig sted. I vårt tilfelle har vi hatt dekning av et bryllup i en enkeltstående reportasje. Det er derfor en fornuftig konklusjon Høyesterett har trukket, sier Haave.

– KLOK AVGJØRELSE: Hvis Høyesterett hadde dømt Se og Hør i saken om trykking av bryllupsbilder, ville det snart ikke være noe norske medier kunne ta bilde av på offentlige steder, mener Presseforbundet.

– Det er en klok avgjørelse. Den følger det som har vært praksis både etisk og rettslig, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NTB.

Han mener det at Høyesterett ikke gir ekteparet Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther medhold, gjør at dommen ikke vil få spesielt mye å si for norske medier.

– Et annet utfall kunne fått store konsekvenser. Da ville det snart ikke være noe norske medier kunne ta bilde av, selv på offentlige steder, sier Kokkvold.

Han understreker at saken ikke er prøvd for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Jeg vil ikke sikkert si hvordan det ville gått der, for etikken bør være strengere enn jussen. Men det ville vært urimelig å bruke straffeloven mot et blad som på avstand og på et offentlig sted fotograferer et brudefølge, en nordlandssjekte og et mannskor, sier generalsekretæren, som heller ikke vil spekulere over hvorvidt saken kan bli brakt inn for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen. (©NTB)

Artikkeltags