Serverte rock før lunsj

Terje Vinterstø prøvde å få liv i publlikum.

Terje Vinterstø prøvde å få liv i publlikum. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er jo litt spesielt å spille rockekonsert klokken elleve om formiddagen, innrømmer sjefen i Skambankt, Terje Vinterstø, til BA.

DEL

Vi sitter i teltet bak scenen noen minutter etter at den store skolekonserten på Plenen, Bergenhus Festning er avsluttet.

Bergenfest Ung har i mange år vært et tilbud til skoleungdommer (7. og 9. klasse) i Bergen. 3200 elever var på plass i formiddag - og fikk servert musikk fra et band de knapt har hørt om tidligere.

KAIZERS

– Jeg vet at han ene var med i Kaizers Orchestra. Og at bandet spiller mer hardrock, sier Vegard Mundal fra Breimyra Ungdomsskole til BA.

– Jeg visste ikke at vi skulle på konsert. Men jeg har så vidt hørt om Skambankt. Jeg liker den musikken jeg har hørt, sier Nathaniel Tellevik fra Haukås skole til BA. Der hadde elevene fått servert opplegget som en «blåtur».

Mange vi snakket med hadde et ganske så perifert forhold til Skambankt, men været var nydelig, solen steikte, det ble delt ut gratis sjømat og drikke, og en rekke ungdommer fikk sitt første møte med en skikkelig konsertarena.

– Det er alltid ok å få prøvd konsertarenaen før Bergenfest braker løs onsdag. Ungdommene er også det mest nådeløse og ærlige publikummet. Liker de ikke musikken, så merkes det, sier produksjonsteknisk sjef hos Bergenfest, Martin Holmes, til BA.

– STÅ OPP!

Terje Vinterstø måtte virkelig oppdra ungdommene fra første riff: «Hei Bergen. På rockekonserter står vi». En del reiste seg, litt motvillig, mens andre bakover ble sittende. Foran scenen var det noen titalls ungdommer som var mer engasjerte.

– Jeg kan se at noen har hatt en fantastisk opplevelse. Andre ville nok heller hatt Gabrielle eller Karpe Diem.

– Hvordan var ditt og bandet sitt rockeengasjement da dere var 13 år?

– Vi var over gjennomsnittet opptatt av rock. På den tiden begynte vi faktisk å arrangere våre egne konserter, på Klepp Rockeklubb. Vi hadde nok digget å få en konsert som den vi ga på Plenen nå, mener Vinterstø.

FOR TIDLIG Å TA AV

Skambankt han gjort konserter for den kulturelle skolesekken. De har også spilt konsert på en dansk barneskole.

– Klokken er elleve. Vi vet hva vi går til. Det er ikke lett for mange å ta helt av så tidlig.

– Det som er veldig bra, er at Bergenfest tør å utfordre ungdommene. De kunne lett ha satset på noe mer bankers enn Skambankt, mener Vinterstø.

NY KONSERT

Bandet fikk ungdommene til å telle ned fra 28 til null midtveis i en låt. Og en del sang med på refrenget til «Skambankt!» fra debutalbumet - etter oppfordring. Men det var åpenbart den siste hiten, «Voodoo», som fikk mest jubel.

I morgen, onsdag, er Skambankt klar for den skikkelige konserten på Bergenfest, på den litt mindre arenaen Bastionen. Der skal de spille mellom Wovenhand og Thomas Dybdahl på hovedarenaen Plenen.

– Det blir nok en litt annen konsert. Der er det nok langt flere som har hørt Skambank og som genuint liker rock. Det er virkelig et godt program på årets Bergenfest, påpeker Vinterstø.

Elevene BA snakket med var uansett fornøyd. «Dette er bedre enn å være på skolen» og «Det er gøy å gå på konsert», var gjennomgangsmelodien.

– Klarer vi å gi bare noen elever en stor opplevelse, er vi fornøyd, sier Martin Holmes.

Artikkeltags