Terningkast 5: Sissel rørt til tårer da hun oppfylte morens drøm

Sissel sang både seg selv og publikum rørt under den første av konsertene i Grieghallen tirsdag. Hun ville oppfylle sin mor, Lailas  store drøm.

Sissel sang både seg selv og publikum rørt under den første av konsertene i Grieghallen tirsdag. Hun ville oppfylle sin mor, Lailas store drøm. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sissel Kyrkjebø sang med sin 81 år gamle mor i opptak foran fullsatt i Grieghall tirsdag kveld.

DEL

Etterpå var hun tydelig rørt, og strevde med følelsene.

Heldigvis for Sissel ville applausen fra en fullsatt Grieghall ingen ende ta, så hun fikk rikelig tid til å ta seg inn.

BEGGE I TALENTKONKURRANSER

Historien bak, fortalte Sissel selv fra scenen:

For noen uker siden satt hun og moren, Laila (81) og snakket om barndommens drømmer.

– Vi snakket om min første talentkonkurranse som 11-åring. Da røpet min mor for første gang for meg at også hun hadde vært med i en talentkonkurranse, som 16-åring, sa Sissel.

Hun skulle synge Doris Days' «It Had to Be You» i Konsertpaleet i Bergen. Men da hun entret scenen fikk hun nei. Pianisten kunne den ikke.

– Der og da brast min mors drøm, sa Sissel.

TOK AFFÆRE

Men morens historie satte Sissel på en ide i forkant av julekonsertene hun nå er på turné med.

– For et par uker siden klarte jeg å lure henne med meg i studio. Jeg fikk henne til å synge «It Had to Be You», uvitende om hva den skulle brukes til, fortalte Sissel.

– Men planen min var at stemmen hennes skulle synge for en fullsatt sal, om ikke som 16 år gammel jente, så som en moden kvinne på 81. Slik som her i kveld, sa Sissel.

KLASSISK DUETT

Og så strømmet morens stemme over høyttaleranlegget. Først alene til musikken. Så tok Sissel opp mikrofonen og dannet duett med sin mor, på samme måte som vi tidligere har hørt blant andre den amerikanske artisten Natalie Cole synge duett med sin avdøde far, Nat King Cole.

Og selv om moren, Laila er høyst levende, var det altså et svært følelsesladd øyeblikk for både artist og publikum i Grieghallen.

GU' KOR FLOTT HON E'

Sissel fylte hjemmebanen, Grieghallen to ganger i går kveld. Og selv om både hun og publikum var en smule avventende til hverandre da hun entret scenen med åpningslåten, George Harrisons «My Sweet Love», varte de ikke lenge før kommunikasjonen gikk som mellom gamle kjente.

– Gu' kor flott og slank hon e', samstemte damene ved undertegnedes side, og roste hennes eleganse i den svarte paljettkjolen hun siden byttet ut med en rød.

At sceneshowet stort sett består av enkle dansetrinn fra 80-tallet og en svært voksen form for humor, er liksom en diva verdig. På sitt frekkeste sier hun «Heia Brann», og fortsetter med «Tis the Season to be Jolly, falalalala!».

Med et femmanns orkester, tre amerikanske gospelkorister bak seg, og et velvillig publikum foran seg, trenger Sissel uansett bare stemmen for å få det som hun vil.

BEDRE MED ALDEREN

Og visst har hun stemme, hun som har vært Bergen og Norges fremste sangfugl i snart tredve år.

Og det beste med den, er at den har vokst seg mer mangefasettert med øving, alder og livserfaring. Selv i de høyeste tonene har den nå en uanstrengt varme over seg, som går langt utenpå det hun presterte som genierklært 16-åring.

Det fikk vi flere prov på i Grieghallen tirsdag kveld.

For i et repertoar som i all hovedsak er en kristen formålsparagraf verdig, nådde konserten de høyeste tinder da Sissel tok av på sideveier utenom de tradisjonelle, norske julesangene.

Som i svenske, «O tysta ensamhet» og i kveldens absolutte høydepunkt, Joni Mitchels antijulesang, «River». Så vemodig sang Sissel sistnevnte at det må være en retning å ta i planleggingen av neste album.

FIKK RESTEN TIL SLUTT

At Sissel har et solid band å lene seg på, får vi tydelige, men litt for få beviser på i denne låtmenyen. Det er vokalistene som får skinne, inklusive korister, og savnet er at det A-laget av musikere hun har med, ikke slipper oftere til.

Spekteret i samspillet mellom Sissel og band nådde toppen med «Det kimer nå til julefest», og etterlot en lyst på mer av ikke minst Håvard Bendiksen (trekkspill og strenger), Børge Petersen-Øverleir (gitar) og Per Kolstad (tangenter).

Mot slutten av den én time og tyve minutter lange konserten, fikk de aller mest tradisjonelle blant oss pirret julestemningen for alvor. Først gjennom en fin versjon av «O' helga natt» og til sist, stående allsang med «Deilig er jorden».

– Tusen takk, sa Sissel.

– Det e' utrolig godt å komme hem'

Artikkeltags