Under en ganske blå himmel steg Kaizers Orchestra ut av røyken på scenen og skapte folkefest på Koengen.

Janove Ottesen klatret opp på høyttalerne for å dirigere publikumsbrølet fra 20 000 mennesker. Balladen «Aldri vodka, Violeta» var første låt ut, og fikk folk til å gynge med smil om munnen.

«Siste dans» kom allerede som andre låt, og skapte kontant allsang.

– Hallo Bergen og Koengen, brølte entertaineren Janove, og skrudde på sjarmen.

«Delikatessen» fra «Maestro» dro oss enda lenger ned på Balkan, og «Tusen dråper regn» rocket fansen.

– MERKEDAG

– Det er altså helt utrolig og fantastisk å se 20 000 se på Kaizers Orchestra i kveld. Det er en merkedag for oss, sa frontfiguren. Og fortalte om pumpeorgelet han fant i Bergen som skapte litt av bandets lydbilde.

Skakke «En for orgelet, en for meg» er kanskje det nærmeste Kaizers har kommet rap. Den fikk bergenserne med på refrenget.

– Dette er en dag vi har gledet oss til helt siden i fjor i desember, avslørte Janove Ottesen.

– Vi sa at dere kan gjerne begynne med konsert på Plenen, men til slutt blir det Koengen. Told you fucking so! gliste han.

DANSET MED

Og publikum danset med Kaizers i «Knekker deg til sist». Mørket falt fort på, og gjorde at bandets stemningsfulle låter kom til sin rett. Kaizers overrasket også med å hente gamlebassisten Jon Sjøen inn på scenen i skranglete, desperate men håpefulle «Bøn fra helvete». Stemningen steg noen hakk da.

«Kontroll på kontinentet» låt mektig med nærmere 20 000 stemmer, og etterlot ingen tvil om at Kaizers har gjort nettopp det.

– I hele dag har Yr meldt regn, lyn og torden. Nothing! poengterte Janove Ottesen og slo ut med armene.

Det varslede regnet lot nemlig vente på seg. Det varmet også i høstkulden med meldinger fra scenen som «Hei Bergen, du er sexy» i «Jævel av en tango».

HJEMMEBANE

– Bergen er vår hjemmebane! Vi har spilt inn alle albumene våre her, i Duper studio. Kaizers Orchestra er fra Bergen! understreket Janove Ottesen og fikk et begeistret publikumsbrøl i belønning.

I løpet av en og en halv time hadde den engasjerte vokalisten spilt av seg både jakke og skjorte og sto igjen i singlet. Han hoppet i gang «Hjerteknuser» fra toppen av et oljefat, og Koengen var helt med på den storslåtte låten.

– Me elske dåke tebage, ropte Janove.

Kaizers Orchestra gjorde det ordentlig da de sa farvel til bandets «fødeby» i løpet av to og en halv time og 28 låter.

Mot slutten kom både «Begravelsespolka» med stepping, «Resistansen» og «170» i tillegg til klassikeren «Ompa til du dør». Og ringen var sluttet for bandet som tok steget fra Bergen til Europa.