Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Skarp debut fra Monica Heldal

Artikkelen er over 7 år gammel

Bergenseren Monica Heldal tar sitt første skikkelige steg ut av «ung og talentfull»-båsen.

En kald Oslo-dag i februar i fjor møtte jeg Monica Heldal. Hun slet med bihulebetennelse og var usikker på om hun kunne stå på scenen samme kveld. Noen dager i forveien hadde hun fått vite at hun likevel fikk spille på bransjefestivalen Bylarm etter først å ha fått nei på demoen hun sendte inn. Den unge singer-songwriteren var samtidig i en prosess med å flytte hjem til Bergen etter et opphold i den irske byen Dundalk.

Men hun gikk på scenen i Oslo den kvelden og nå, nesten to år senere, er bergenseren klar med sin første plate.

Skrur vi tiden enda litt lenger tilbake var hun under vingene til bergensprodusenten Geir Luedy (Susanne Sundfør, Karin Park m.fl.), men samarbeidet tok slutt da de ikke ble enige om den musikalske veien videre.

Heldal har nemlig tråkket et stykke utenfor de tette båndene i musikk-Bergen og heller søkt seg mot andre steder, både geografisk og sjangermessig.

Det har gjort at hun primært treffer et annet segment og speiler en ganske annen katalog av inspirasjonskilder enn de fleste jevnaldrende i den norske musikkfloraen.

BRÅMODEN

Helt fra den første smakebiten på det lille selskapet Freebird Records i fjor har hun bygget seg sakte opp og fått anerkjennende nikk, blant annet fra en gruppe tilhørere som setter tekniske ferdigheter på gitar høyt.

For det er gitaren og stemmen til Heldal som er bunnlinjen i «Boy From The North».

Albumet åpner med den luftige tittellåten som oser av stoisk ro og bråmodenhet. I det americana-flørtende nøkkelsporet «I don´t mind» er det lange gitarpassasjer som jager savnet i teksten fremover.

GLITRENDE

Lyden av Irland danner rammeverket for «Die for you» som også sender noen tanker til Ane Brun, spesielt når det gjelder stemmebruk. Selv om «Boy From The North» fortjener å bli lyttet på i sin helhet, er det også mulig å trekke ut trumfkort - glitrende «Follow you anywhere» er bare et eksempel.

Albumet slippes mandag.

Låter å laste ned: «Follow You Anywhere», «Boy From The North» og «Conman Coming».

Kommentarer til denne saken