Terningkast 5: Skremmende om USAs skjulte krigføring

Militærer rekrutterer dronepiloter på dataspillsamlinger i USA. «Drone» forteller hva som følger.

Militærer rekrutterer dronepiloter på dataspillsamlinger i USA. «Drone» forteller hva som følger. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En avslørende og skremmende dokumentar som får USA til å fremstå som en cowboy som dreper uten lov og dom.

DEL

Temaet som regissør Tonje Hessen Schei og bergenske Flimmer Film har laget dokumentar om, angrep med droner, er så lite omtalt at det oppleves som nytt og avslørende. De tar deg med bak president Obamas smilende forsikringer om effektiv krigføring mot terrorisme, bak meldingene om drepte al-Qaida-medlemmer. Og viser hvordan dataspillkrigen unge amerikanere driver med droner rammer pakistanske familier.

Droner er ubemannede fly med kamera som styres via satellitt, kan overvåke store områder og bombe enkeltpersoner. «Jeg skjønte ikke hva det innebar å drepe i starten», sier tidligere droneoperatør Brandon Bryant, som også besøkte BIFF i høst. «Det var fryktelig».

Flytter grenser

Prisbelønte «Drone» forteller hvordan dataspill-hektede ungdommer rekrutteres av militæret til å drepe på en skjerm, i lite kjente operasjoner. Grensene for hvor USA kan føre krig er umerkelig blitt flyttet. På ti år har mellom 2600-3600 mennesker blitt drept av CIAs droner i Waziristan i Pakistan. Mens amerikanske myndigheter påstår at dronene ikke har drept mange sivile, sier «Drone»s kilder at de rett og slett ikke visste hvem de drepte. Dronenes kamera viser bare silhuetter, ikke ansikter.

Dokumentaren formidler sterke vitnesbyrd både fra to tidligere droneoperatører som sliter med det de har gjort i fedrelandets tjeneste, og pakistanere som har mistet familiemedlemmer og frykter nye droneangrep. Barna er redd for å være ute på dager med blå himmel, for da er sjansene større for angrep.

Rystende

Bildene av døde barn og foreldre er rystende. Her er de en del av bevisene pakistanerne samler inn for å få Pakistans myndigheter til å reagere. Når avsløringen av at det amerikanske luftforsvaret utfører droneangrepene for CIA kryssklippes med Obamas fredspristale, får du som publikummer en vond smak i munnen. Hvorfor har ikke verdenssamfunnet slått mer ned på disse krigsforbrytelsene?

Det mest skremmende er at 87 land har droner. Hvem blir de neste til å bruke dem for å fremme sin sak? Flimmer Film stiller viktige spørsmål som kan få store konsekvenser.

Artikkeltags