– Jeg debuterte på eget forlag med diktsamlingen «Pepsikyss». Den solgte jeg på gaten her i Bergen, forteller Ingvar Ambjørnsen.

Forfatteren er i Bergen for å åpne Forfattersleppet. I går kveld fortalte han om den siste romanen «Innocentia Park» på Rick's. Det er lang tid siden han måtte løpe etter leserne med diktene sine.

– Jeg trykket opp 500 eksemplarer av «Pepsikyss», men hev halve opplaget i en container i Bergen. Jeg hadde forsøkt å selge boken på gaten i et par måneder. Da orket jeg gå rundt med den mer, ler Ambjørnsen.

BODDE I BERGEN

I dag er samlingen verdt 5000 kroner hvis du finner den i et antikvariat.

– Tenk hvis jeg hadde visst det da jeg gikk rundt med den og var så blakk!

– Hva synes du om de diktene nå?

– Jeg leser ikke de i dag. Men jeg skjønner jo hvorfor jeg ikke er blitt lyriker.

Det var da Ambjørnsen gikk på gartnerskolen i Ulvik at han skrev «Pepsikyss». Fra vinduet sitt så han over fjorden til huset der dikteren Olav H. Hauge bodde.

– Jeg torde ikke å snakke til han. Jeg hadde altfor mye ærefrykt og respekt for han. Jeg bare så det var lys i stuen hans, forteller Ambjørnsen.

Det er ti år siden sist han var i Bergen. Den gangen leste han på Hulen.

– Jeg husker det veldig godt. Det var den kvelden de la ned Hulen. Det var veldig speist. Det var jo det stedet alle gikk mest, mimrer forfatteren.

Nå er studentstedet oppe og går igjen, men Ambjørnsen hadde ikke tenkt seg på Hulen i går kveld.

– Jeg bodde i Bergen i 1974, og har mange minner herfra. I «Hvite Niggere» forteller jeg en god del herfra. Det ble vel litt i det meste laget for noen bergensere.

– Hva mener du?

– Jeg tenkte ikke så mye på det, men det var et par personer som ble navngitt uten at det var meningen.

NERVØS

I «Innocentia Park» er handlingen lagt til Hamburg. Den tyske byen som har vært Ambjørnsens hjemby i flere år.

– Jeg har vært litt nervøs i forkant av denne boken. For det er første gang en historie blir fortalt av en tysker.

Boken skildrer en eiendomsmagnat som skal selge bort alt han har før han dør. Samtidig som boken lanseres i Norge, jobbes det også med den tredje Elling-filmen.

Egentlig ville Ambjørnsen at det kun skulle lages én film basert på trilogien om elling og Kjell-Bjarne.

– Det er flere grunner til jeg ombestemte meg. Det ene er at det kom veldig mye respons på den første filmen. Det er kun i Norge og Tyskland at de fire Elling-bøkene er oversatt. Da synes jeg det ville være arrogant av meg å kreve at de andre landene lærte seg norsk for å få vite mer om hvordan det går med Elling.

– Den andre grunnen da?

– Det kan du gjette deg til selv.

Ambjørnsen leste manuset til den siste filmen etter at de hadde startet innspillingen. Han vil ikke ha noe med produksjonen å gjøre.

– Det som er bra for oss bokforfattere er at når det lages film av bøkene kan vi skylde på filmskaperne hvis det blir dårlig, og være med på festen hvis det blir bra.