Spiller statsminister i kongefilm

Gerald Pettersen skal spille statsminister Johan Nygaardsvold i Poppes kommende film. Her er han avbildet i «Måken» på DNS.

Gerald Pettersen skal spille statsminister Johan Nygaardsvold i Poppes kommende film. Her er han avbildet i «Måken» på DNS. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

DNS-skuespiller Gerald Pettersen møtte Bondevik for å forberede rollen som statsminister Nygaardsvold i filmen «Kongens nei».

DEL

– Filmen handler i hovedsak om kong Haakon og hva han strever med de tre første døgnene etter Tysklands invasjon av Norge, samt kongen og regjeringens flukt, forteller Gerald Pettersen.

Han fikk rollen etter prøvefilming, men har samarbeidet med regissør Erik Poppe tidligere, blant annet i TV-serien «Brigaden».

På randen av sammenbrudd

Statsminister Johan Nygaardsvold (Ap) og hans regjering ble etter krigen kritisert for den dårlige forsvarsberedskapen landet var i 9. april 1940.

– Kongen var den som var den sterke mannen her. Han klarte å stå imot det tyske sendebudet som kom med et ultimatum fra Hitler om å overgi seg uten kamp. Det var et stort dilemma for regjering og konge; landets ære, folk og land sto på spill. Skulle en sende unge menn ut i krigen, så dårlig som det sto til? Forsvaret hadde blitt forsømt av regjeringen til fordel for «arbeid for alle», som var Nygaardsvolds slagord i 1935. Man sto for en nøytral linje til krigen, som Sverige, sier Pettersen.

Han spiller en statsminister på sammenbruddets rand , mens kong Haakon i Jesper Christensens skikkelse er den som holder dem sammen.

– Første gang jeg så Jesper i sminke og kostyme var det skremmende likt, innrømmer Pettersen.

– De sier jo at jeg ligner på Nygaardsvold når jeg får på kostyme og sminke også.

Møtte Bondevik

– Hva synes du selv om Nygaardsvold?

– Jeg som skuespiller må jo bare forsvare ham 150 prosent. Han hadde en grunn til å reagere som han gjorde med sin bakgrunn og sine opplevelser. Blant annet har jeg hatt et møte med Kjell Magne Bondevik for å høre hvordan det er å være statsminister i pressede situasjoner. Det var et veldig fruktbart møte, synes Gerald Pettersen.

– Jeg forstår jo Nygaardsvolds redsel for det som skjer, og hans handlingslammelse. Alt han sto for raser i grus. Om han ikke var pasifist, var han antimilitarist. Men at landet hadde dårlig beredskap var ikke ene og alene hans feil, mener skuespilleren.

– Har du klart å fange Nygaardsvolds sjel?

– Jeg har i hvert fall prøvd å gå inn i hans sinn, og å finne ut mer om hans bakgrunn og hvem han var. Det håper jeg i hvert fall, men det blir opp til andre å bedømme.

Gerald Pettersen har tatt permisjon fra Den Nationale Scene for å kunne gjøre film, i tillegg til å jobbe med andre ting. Nå er han på vei til Trysil for å spille inn flere fluktscener.

– Det som er morsomt er at filmen spilles inn på de stedene konge og regjering var. I Nybergsund er det løping fra bomber og kuleregn. Og vi bruker faktisk den samme jernbanevognen som konge og regjering satt i, forteller skuespilleren.

«Kongens nei – tre døgn i april» har premiere høsten 2016.

Artikkeltags