Midt på Torgallmenningen står et enormt sjakkbrett.

To gutter er dypt konsentrert om spillet, mens engasjerte tilskuere følger nøye med.

Rett bortenfor setter små barn svære scrabblebrikker sammen til ord ingen har hørt før, mens de litt eldre scrabble-spillerne sitter dypt konsentrert rundt noen brett i normal størrelse.

I bakgrunnen vokser kjempelegobygninger frem. Bergen Spillfestival har plass til alle.

FEMTENDE FESTIVAL

– Vårt eneste mål er å skape moro for folk, sier leder for spillfestivalen, Jan Arild Breistein.

I år går festivalen av stabelen for femtende gang. I løpet av festivalen arrangeres turneringer i alt fra kortspill og sjakk til Trivial Pursuit og poker. I helgene finner festivalarrangørene sin plass på Torgallmenningen.

– Det er veldig mange som stopper opp når de spaserer forbi, selv om ikke været er på topp, forteller Breistein.

Festivalen har allerede vart i ni dager, men moroen er ikke over enda.

– I kveld er det bergensmesterskap i allmenn-quiz. På søndag skal vi ha norgesmesterskap i pop- og rock-quiz, med quizmaster Atle Nielsen, sier festivalsjefen.

FØRSTE TIL VM

Like ved de konsentrerte scrabblespillerne står visepresident i Norsk scrabbleforbund, Kirsti Næss. Hun håper noen av de ferske spillerne skal bli med på søndagens scrabbleturnering.

– Scrabble er jo så morsomt. Jeg har spilt i rundt 15 år, siden barna mine introduserte meg for spillet, sier scrabbleentusiasten. Hun har reist fra Oslo for å delta på Bergen spillfestival.

– Du trenger både flaks og dyktighet i scrabble. I tillegg er det sosialt, sier Næss.

Norsk scrabbleforbund ble stiftet ifjor. Da Næss hørte om spillfestivalen i Bergen, bestemte hun seg for å besøke byen for første gang.

Med seg på reisen har hun Norges aller første deltaker i scrabble-VM. Anlaug Frydenlund (19) fra Senja gleder seg til å forsvare landets ære i Polen i oktober.

– Det føles ganske kult å være den første norske VM-deltakeren, sier den unge scrabblespilleren, og legger til at hun ikke vil ta det så tungt om hun ikke går til topps.

– Jeg skal være med på VM i engelsk scrabble, men er egentlig vant til å spille på norsk. Så lenge jeg slår svenskene er jeg fornøyd, sier Frydenlund.

Søndag skal hun være dommer under scrabbleturneringen i Nordnes bydelshus.

Turneringene er åpne for alle.