Superstrupen

Artikkelen er over 4 år gammel

Tomine Mikkeline Eide (15) har sluttet på musikklinjen. For å satse på musikken!

DEL

Bli med på huskonsert med Tomine Mikkeline. Start videoen i toppen av saken.

– Det høres sikkert rart ut det der, sier hun og ser brydd og engasjert ut på samme tid.

Slutte på musikklinjen, for å satse på musikken når man er 15 år?

– Ja, jeg fikk så mye fravær at jeg måtte gjøre et valg.

Og det er i fraværet at forklaringen ligger.

– Det ble så mye å gjøre. Skulle jeg ha fortsatt med vanlig undervisning, ville jeg slitt meg helt ut.

OMSVERMET

For den klassiske sangsmåfuglen fra Bergen, hun som ...:

... oppnådde 25 av 25 mulige poeng da hun for andre gang vant 1. pris i Ungdommens Musikkmesterskap på Musikkhøgskolen i Oslo,

... fikk platekontrakt med gigantselskapet Universal allerede som 13-åring, og ga ut plate til femmere på terningen som 14-åring,

... er blitt sammenlignet med Sissel Kyrkjebø siden hun 12 år gammel sang «Pie Jesu» så voksne menn gråt i Grieghallen ...

... har i høst vært travelt opptatt med to roller på byens teaterscener. Som dronning Isabella i «Dyveke» på Den Nationale Scene. Og som den unge Nina i «Nina Grieg – en stor, liten kvinne», spilt i Villaen på Troldhaugen.

Når hun da i tillegg ville følge Bergen Kulturskoles talentprogram, samt øve nok til å gi ut ny plate neste år, ble det ikke tid til matte og naturfag. Ikke på tradisjonelt vis i hvert fall.

Og det er altså her hun som nevnt blir brydd.

– Ja, for det har altså ikke noe med at Langhaugen er en dårlig skole å gjøre. Både lærerne og de andre elevene der er kjempeflinke. Jeg ville bare ikke velge vekk tilbudene jeg fikk, for å prioritere skolefagene.

Så nå – snart 16 år gammel – satser hun for fullt på scenelivet. Og tar skolefagene som privatist.

– Hva med det sosiale da?

– Ja, det spør alle om. Men for meg ville skolen blitt mest fag. Dessuten opplever jeg veldig mye sosialt gjennom nettopp det valget vi har tatt.

HUN, MAMMA OG BROR

Hun sier «vi», og tenker på seg selv og mamma, Toril Nicoline. Og på storebror Tobias Olai (21), han som er en av byens fremste cellotalenter og har gått foran og banet vei. Vi er hjemme hos trekløveret på Årstad nå. For det har vært dem siden de var små, får vi vite, i villaen i Fridalen. Det knitrer i peisen, julen er på vei, og Tomine Mikkeline er opprømt etter gårsdagens konsert som hun holdt i Credo-kirken, akkompagnert av pianist, Jan Henning Aase.

Som vanlig har tilbakemeldingene vært fine. Som de så ofte er når hun får roller, stipender og priser. Også under denne konserten var det snufsing langs radene. Og da snakker vi ikke forkjølelse!

– Når folk må felle en tåre, tenker du vel «Yes!»?

– Hehe! Ja, da tenker jeg «nå funker det!», sier Tomine Mikkeline, men skynder seg å legge inn et «nei da».

– Men det er klart det betyr utrolig mye at noen blir rørt når jeg synger. Det er derfor jeg holder på med musikk, for å berøre andre, slik jeg selv kan bli berørt av musikk.

«IKKE TIL Å BEGRIPE»

Og det har hun altså allerede rukket å gjøre. I et kobbel av beundrere, fra DNS' tidligere sjef, Bjarte Hjelmeland, til VGs anmelder som skrev at hun allerede er bedre enn Sissel var da hun slo igjennom, siterer vi to andre. Norsk teaterlivs kanskje mest markante personlighet, Stein Winge karakteriserer stemmen hennes slik:

«Ikke til å begripe, forbi virkeligheten».

Bergens ordfører, Trude Drevland sier det slik:

– Tomine synger så det gjør meg stolt å vite at hun kommer fra byen jeg er ordfører i.

– Blir du høy på pæren av å få så mye ros og skryt?

– Jeg tror ikke det. Jeg er bevisst på at det jeg holder på med ikke er noe jeg trenger å fremheve i alle sammenhenger, sier Tomine Mikkeline.

Artikkeltags