Svart hav

Artikkelen er over 15 år gammel

- En skikkelig fisketur varer hele dagen. Ikke bare noen timer, mener gjengen i det bergenske extreme-metal bandet Enslaved. Noe må man jo skylde på når fisken uteblir.

DEL

Å legge seg en time ved Askøy-broen holder ikke, dersom man vil ha ordentlig fisk. Men det holder for en gjeng som vil vise at metal ikke nødvendigvis er ensbetydende med mørke kjellerlokaler, svarte lys og dødningskaller på hyllen.

For et par av dem er faktisk storfiske den fritidsaktiviteten de aller helst bedriver.

– Min personlige rekord er å ha dratt inn en fisk på 113 kilo. Det var riktignok på nordspissen av Skottland. Den ruggen tok tyve minutter å dra inn, sier trommis Cato Bekkevoll, og insisterer på at dette ikke er noen fiskehistorie.

Men den rekorden skal slås – i januar, lover trommisen. Da drar han nemlig på atlanterhavsfiske.

– I de farvannene kan man få fiskesorter som marlin og yellow fin tuna, og de kan gjerne være på 200 kilo. Det er sånne størrelser som gjør det virkelig gøy å fiske, mener Cato.

FISKEKAMERATER

Fiske var faktisk noe av grunnen til at Cato kom med i Enslaved også, som en av fornyelsene i 2003. Grutle Kjellson, Enslaved-grunnlegger sammen med Ivar Peersen, er nemlig også lidenskapelig fisker.

– Vi trengte en trommis og Cato trengte et band. Og jeg visste at han ikke bare var en god fisker, men også en god trommeslager, medgir Grutle Kjellson.

Enslaved er basert i Bergen selv om ingen av medlemmene opprinnelig kommer herfra – men tre av dem kommer fra Sunnhordland.

At fiske ikke det man først og fremst forbinder med metal-musikk, er helt greit.

– Faktum er at vi ikke er spesielt opptatt av «image». Å holde på med liksminke og slikt noe, blir som å tro at det som funket for ti år siden, fortsatt kan funke. Vi er ikke særlig opptatt av effekter. Det er en stund siden jeg brukte vikinghjelm på scenen, sier Grutle.

Vikingtiden og norrøn mytologi er likevel noe av det som inspirerer ham.

– Egentlig er den norrøne mytologien et temmelig avansert sett med leveregler.

– Leveregler, ikke religion?

– Nei, med begrepet religion tenker jeg mer på systemer som er skapt for å undertrykke. Den norrøne mytologien handler mer om hvordan man kan finne styrke i seg selv, mener frontfigur Grutle.

KERRANG-BESØK

Den norrøne påvirkningen har også gjort sitt til at den nye Enslaved-platen har fått tittelen «Isa», basert på et gammelt runetegn.

– Det er et sterkt og standhaftig runetegn, sier Grutle.

En ny Enslaved-utgivelse en stor nok begivenhet til at selveste metal-bibelen, magasinet «Kerrang», drar til Bergen og på fisketur med Enslaved.

– Forestillingen om at metal-folket sitter i mørke kjellere omgitt av dødninghoder og drikke blod fra kuhoder, er en klisje. Enslaved er på ingen måte de eneste jeg har møtt som egentlig har ganske sunne interesser, sier «Kerrang»-journalisten Dom Lawson. Han oppfatter fortsatt Bergen som en metal-hovedstad.

– Jeg har vært fan av Black Metal fra Bergen helt siden bølgen startet på 90-tallet, innrømmer han.

Artikkeltags