Terje Lyngstad blir ny teatersjef

– Årlig bør det bli spilt stykker av Jon Fosse i Bergen. Det er det plass til, og det tror jeg publikum vil ha, sier Hordaland Teaters nye sjef, Terje Lyngstad. Han vil satse på et bredere repertoar enn tidligere.

– Årlig bør det bli spilt stykker av Jon Fosse i Bergen. Det er det plass til, og det tror jeg publikum vil ha, sier Hordaland Teaters nye sjef, Terje Lyngstad. Han vil satse på et bredere repertoar enn tidligere. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hordaland Teaters nye sjef vil satse på et bredere repertoar på nynorsk i Bergen sentrum.

DEL

Terje Lyngstad (48) blir ny teatersjef på Hordaland Teater fra 1. januar 2016 til 31. desember 2019. Lyngstad er i dag teatersjef ved Sogn og Fjordane Teater.

– Kommer du til å gjøre store endringer som ny sjef ved Hordaland Teater?

– Det som er planen er at teatret selv gjør ganske store endringer med å ville flytte til Bergen sentrum. Min oppdage blir da å gi Hordaland Teater og nynorskscenen så godt innhold som mulig. Vi planlegger å bli mer synlig, og da er det helt nødvendig med et bredere repertoar, også for voksne, mener Terje Lyngstad.

– Det er jo på tide, det er jo over 100 år siden etableringen av en nynorskscene i Oslo, mens det ikke har vært noen nynorskscene i Vestlandets hovedstad, påpeker han.

Tidligere har Hordaland Teater vært mest kjent som barne- og ungdomsteater, og har base på Stend. Logen kommer mest sannsynlig til å huse den nye nynorskscenen i sentrum.

Vil ha mer Fosse

– Hvordan vil du sette farge på teatret fra 2016?

– Det tror jeg er for tidlig å si noe om nå. Men jeg er allerede godt i gang med å kontakte mange, forteller Lyngstad.

– Kommer Jon Fosse til å bli en stor del av det fremtidige Hordaland Teater under din ledelse?

– Jeg tror jeg skal garantere, hvis han ikke setter seg på bakbeina, at det skal bli spilt Jon Fosse på Hordaland Teater. Det vil være en naturlig og viktig del. Årlig bør det bli spilt stykker av Jon Fosse i Bergen. Det er det plass til, og det tror jeg publikum vil ha, erklærer den nye teatersjefen.

Terje Lyngstad er ikke redd for konkurransen fra DNS og de private scenene midt i byen.

– Jeg ser på det som et supplement, jeg tror disse institusjonene bare vil berike hverandre. Har du godt teater, tror jeg du vinner frem med det. Vi vil nok være litt ulike i stil. Du skal merke at det er på Hordaland Teater du er, mener han.

Stig Amdam

Terje Lyngstad har 50 urpremierer på samvittigheten på Sogn og Fjordane Teater, og er opptatt av ny nynorsk dramatikk.

– Jeg har lyst til å ta noen av de tankene med til Bergen og Hordaland Teater, og se hva vi får til. Jeg har blant annet jobbet tett med Stig Amdam. Han og folk som ham har jeg lyst til å få i tale, fordi de skriver fra vestlandsområdet og har en stemme som passer oss godt, sier Lyngstad. Amdams «Fjordmann» handler om sinte, isolerte og ensomme unge menn, og har premiere i november på Sogn og Fjordane Teater.

– Hvilket forhold har du til Bergen?

– Bergen kjenner jeg godt. Vi sunnfjordinger har det som vår hovedstad. Jeg har to søsken i byen, og kjæreste i Bergen, avslører den nye teatersjefen på Hordaland Teater.

– Erfaren

– Med Terje får vi en erfaren teatersjef som kan videreføre den gode utviklingen som Hordaland Teater har hatt under den nåværende ledelsen. Terje har solide røtter i det vestnorske kulturlivet, han kjenner regionen godt og han brenner for et teater som utvikler norsk dramatikk på nynorsk. Han har høstet mange godord for det arbeidet han har gjort i Sogn og Fjordane Teater gjennom tolv år, sier styreleder Birthe Eriksen i en pressemelding.

Hordaland Teater har i flere år samarbeidet med Sogn og Fjordane teater, sist med «Kjærleikens ferjereiser». I tillegg samarbeider teatret med Det Norske Teateret i Oslo, og vil til våren turnere med Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteigs «Haugtussa».

Terje Lyngstad vil være ansvarlig for repertoaret fra 2016.

Artikkeltags