Tor'en vraket av James Bond

Tor Endresen jublet den gangen. Men ikke så lenge.

Tor Endresen jublet den gangen. Men ikke så lenge. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Agent 007 hadde Tor Endresen i sikte: Så nær var artisten å få låten sin med i en James Bond-film.

DEL

– Rett før vi skulle gå på scenen på Exodus i 1986, i forbindelse med Thowsen-turneen, fikk vi telefon fra plateselskapet PolyGram. Meldingen var grei: James Bond-produsentene vil bruke «Black Rain» i «The Living Daylights». Vi var i himmelen, sier Endresen til BA.

  • Les anmeldelse av den nye James Bond-filmen her.

Etter sigende var det Barbara Broccoli som hadde hørt låten og tent på den. Endresen, Pål Thowsen og alle i plateselskapet trodde avtalen var i boks. Men så skjedde det ting i kulissene.

– Plutselig, etter noen måneder, fikk vi vite at a-ha skulle lage James Bond-låten. Det var selvfølgelig utrolig skuffende. Heldigvis var vi så travle på den tiden, at det fort gikk over, sier Endresen om låten som er med på det doble samlealbumet «Nydelige år».

NYINNSPILLING
– «Black Rain» er skrevet av Svein Dag Hauge og Ivar Dyrhaug, for albumet med Thowsen i 2006. Det var debuten min. Vi lanserte låten under en konsert på Kalvøya foran 20 000 mennesker. Imperiet og Eric Clapton spilte også. Det ble en kjempesuksess.

– Du fikk ikke bruke originalen på samleplaten?

– Det var juridiske problemer angående rettighetene, ja. Så Are Selheim og jeg måtte spille den inn på nytt. Uten Thowsen. Men Pål og jeg hadde en lunsj tidligere i uken. Vi har bestemt oss for å gjøre et par konserter sammen neste år, sier Endresen.

RIKTIG TIDSPUNKT
Han er travelt opptatt med TV-suksessen «Stjernekamp» på NRK 1 – som sist lørdag hadde flere seere enn «Skal vi danse». Derfor kommer samleplaten på et strategisk riktig tidspunkt.

– Jeg ga ut en samleplate i 1997, men denne gangen dekker jeg hele karrieren, fra Salex til Ausekarane. Det er én ny låt, skrevet av Bjarte Aasmul. Det er liveopptak og mye annet. Jeg har hatt 20 album å velge fra, så det er mye jeg liker som ikke kom med. Førsteopplaget på 3000 røk ut med en gang, hevder Endresen.

50 KONSERTER
Han er med i «Stjernekamp» vel vitende om at han kan bli slått ut hver helg. Det er alltid en plan B om så skjer.

– I så fall hadde jeg hadde vært ute og spilt, blant annet med Ausekarane. Men vi har det utrolig bra på «Stjernekamp». Så jeg håper å henge med til finalen 10. november.

– Det blir uansett ikke førjulsfri?

– På ingen måte. Det kommer en ny plate i november, blant annet sammen med Helge Jordal. Den tradisjonsrike juleturneen «Stille natt, hellige natt» med Marian Aas Hansen, Rune Larsen, Elisabeth Andreassen og Alexander Rybak starter 27. november. Tror vi har 50 konserter på gang før jul – flere av dem er utsolgt allerede. Vi har øvd i Oslo innimellom «Stjernekamp».

– Det stopper ikke der?

– Jeg skal til Nordsjøen i romjulen. Ny storbandplate med påfølgende konserter venter på nyåret. Jeg skal synge på «1drettsgallaen». Og mer. Har aldri hatt det så travelt som nå.

Artikkeltags