Gå til sidens hovedinnhold

Tre gamle favoritter

Artikkelen er over 7 år gammel

Produsenter som du virkelig kan stole på, er det lett å bli glad i. Da er det ekstra vemodig når en av dem går bort.

Serge Hochar, mannen bak Libanons store og unike vinhus, Chateau de Musar, døde nylig i en badeulykke i Mexico.

Serge Hochar ble 75 år gammel. Nå er det hans sønn, Gaston som fører arven videre.

GJENNOMBRUDD

Familien Hochar hadde laget vin i Bekaadalen siden 1930 da unge Serge kom hjem til Libanon med hodet fullt av ideer etter et besøk i franske Bordeaux.

Året var 1959 og vinen han ville prøve hjemme i Bekaadalen var en blend av Cabernet Sauvignon, Cinsault og Carignan.

Serge Hochar ble ferdig med studiene i Bordeaux i 1964. Tre år senere kom den første årgangen som satte Chateau Musar på vinkartet.

På en vinmesse i England på slutten av 1970-tallet fikk produsenten i Libanon det store internasjonale gjennombruddet.

Chateau Musar ble en eksotisk yndling i vinverdenen, og vinmagasinet Decanter kåret ham til «Wine Man of the Year» midt på 1980-tallet.

Selv om Libanon har en lang historie som produsent av vin, er Chateau Musar en av få som i dag eksporterer sin vin til resten av verden.

Libanon har vært preget av krig og sosial uro. Serge Hochar sendte en periode resten av familien til Frankrike.

Selv holdt han ut, til tross for at granatene smalt like ved vingården hans i Bekaadalen – tre mil øst for Beirut.

Musar Jeune er vinhusets rimeligste rødvin. Den er på bestillingslisten, men noen lokale polutsalg har den også inne.

PINNEVINEN

Cantina Zaccagnini i italienske Abruzzo er for lengst blitt en suksess i Norge. «Pinnevinen» er i sin kartongvariant nå den syvende mest solgte rødvinen på Vinmonopolet.

Flaskevarianten, med den berømte pinnen hengende rundt flaskehalsen, er totalt nummer 108 på en liste som totalt domineres av den norske vanen – eller uvanen – som gjør at vi foretrekker vin på kartong.

Azienda Agricola Ciccio Zaccagnini ble grunnlagt i 1978. De holder til i Bolognano, et lite tettsted med rundt 1300 innbyggere.

I denne delen av Abruzzo, med kystbyen Pescara som hovedsete, er det tradisjonelt mange kooperativer. Kvantitet i produksjonen av druer var lenge viktigere enn kvalitet.

Zaccagnini er en av dem som tidlig la listen høyere. Deres klassiker, Cantina Zaccagnini Montepulciano dal Tralcetto, også kjent som «pinnevinen», er laget på håndplukkede druer fra egne vinmarker.

Druemosten gjæres på rustfrie ståltanker før den lagres i fire til seks måneder på store slovenske eikefat. Etter ytterligere fire til seks måneder på flaske, sendes den ut på markedet.

POPULÆR RIESLING

Johannes Leitz er en annen flink produsent som har veldig gode viner på flaske.

Weingut Leitz' dyreste rieslingviner koster 600 kroner. Men så kommer druene også fra noen av Tysklands aller beste vinmarker.

Bestselgeren er enklere – og selvsagt også på kartong. Leitz Riesling Trocken er trygt inne på topp 50-listen over de mest solgte på Vinmonopolet.

Kommentarer til denne saken