Gå til sidens hovedinnhold

– Trodde ikke jeg skulle holde på særlig lenge

Artikkelen er over 8 år gammel

Håkan Hellström trodde han var en døgnflue i 2000. Så feil kan man ta.

Turnemanageren hans smiler skjevt i den varme Hardanger-solen. Der er lørdag ettermiddag. Øystese er i ferd med å klarne opp etter nattens fest og vi har fått noen minutters audiens hos Skandinavias popkonge.

Gresset under skoene er så grønt som det får blitt får blitt i hotellhagen på Hardangerfjord Hotel.

Håkan Hellström har akkurat kommet seg gjennom et TV 2-intervju der festivalsjefen på Bygdalarm har skåret av et stykke fenalår med Hardangerfjorden og fjellene i bakgrunnen og sitt bredeste glis på plass.

«Vi bor jo i et maleri», sa han til meg tidligere denne uken da BA var i Øystese for å lage en forhåndssak.

Her skal både maleriet, fenalåret og festivalens toppnavn presses inn i linsen og ut til TV-folket. Vi snakker eksponering av Bygdalarm verdt noen kroner.

Kanskje Håkan lengter hjem til en lugn dag i Göteborg med barn og kone der han sitter og smiler stivt med sedvanlig smale øyne? Liker han egentlig fenalår?

Etter TV 2-intervjuet vil han vekk fra solen, forklarer det med at han akkurat er ferdig med en penicillinkur. Vi setter oss ved et bord under en parasoll.

Håkan i lilla bukse og grå David Bowie-genser. På bordene rundt oss slapper en rekke av festivalens andre artister av mens de ser på paraglidere som forsøker å sikte seg inn litt lenger ute på plenen. Hvitmalt Gjerde, Gjengen til John Olav Nilsen og Kristian Stockhaus. En av paragliderne holdt forresten på å lande rett i Hellströms krøllete hode under TV 2-intervjuet.

– Ja, shit. Så du det? Sjukt, svarer han om nesten-ulykken noen minutter tidligere.

BLANKE ARK

Det er drøyt tre måneder siden Hellströms syvende studioalbum, kritikerroste «Det kommer aldrig va över för mig», ble sluppet. Veien videre har han ikke tenkt noe særlig på.

– Ikke i det hele tatt. Jeg pleier å ha litt ideer etter en plate, men for øyeblikket er det ingen ideer i det hele tatt - absolutt ingenting. Det er ganske deilig, syns jeg.

– Jeg er egentlig mest sugen på å spille konserter fremover, det er det jeg kjenner i kroppen nå. Men vent et år så er jeg nok lysten på å lage nye låter.

På det årsferske albumet trekker Håkan noen tråder tilbake til debuten «Känn ingen sorg för mig Göteborg», blant annet gjennom Eva-skikkelsen i låten «Det Tog Så Lång Tid Att Bli Ung». Selv peker han på én stor forskjell ved å være artisten Håkan Hellström i 2000 sammenlignet med 2013.

– Den gang trodde jeg ikke at jeg skulle holde på særlig lenge, at det jeg syslet med skulle holde seg. Jeg tok alt som skjedde med en ganske stor klype salt og det gjør jeg ikke lenger. Nå har jeg skjønt at det er dette jeg kommer til å holde på med her i livet. Det blir ikke noe annet for meg og det betyr også at jeg er mer omsorgsfull i forhold til musikken. Man tar bedre vare på den og er mer nøye med alt som involverer musikken.

En av tingene som ikke har forandret seg er de musikalske tingene Håkan inspireres av.

– Elementer i livet har jo blitt byttet ut siden starten, men musikalsk er det akkurat det samme. Jeg er ikke en fyr som prøver å følge med, kall meg gjerne uoppdatert. Jeg hører på akkurat de samme greiene som da jeg var tenåring, aldri ny musikk. For min del trenger jeg heller ikke følge med for å utvikle meg. Det ser jo ut til å gå bra likevel.

PÅ FILM

Å skue tilbake til år 2000 blir brått aktuelt igjen for Hellström senere denne måneden. 15. juli er det nemlig festpremiere i Sverige på den Måns Mårlind og Björn Stein-regisserte filmen «Känn ingen sorg».

Under filmfestivalen i Cannes i mai var Hellström på plass for å promotere filmen, selv om han har hatt fint lite å gjøre med filmen.

Hovedrollen fylles av skuespilleren Adam Lundgren, men Hellström dukker likevel opp i en liten rolle.

– Før premieren skal jeg drikke masse champagne slik at jeg bedøves litt. Jeg har sett den sammen med skuespillerne og teamet rundt filmen en gang og da satt vel alle litt på nåler, jeg gleder meg til å se den på en vanlig kinovisning uten noe press.

– Rekker du å se noe annet under Bygdalarm?

– Nei, det blir rett i seng på meg. Jeg trenger søvnen, sier han og snur ryggen til fjorden og fjellet og trakker inn på hotellet igjen.

Kommentarer til denne saken