Ingen skam i å være galskapens tilhenger

Synne Dagestad og Sunniva Høgtun Gjelsvik (begge 16 år) er superfans av ungdomsserien «Skam». – Jeg kjenner meg litt igjen i «Noora», som tenker godt gjennom hva hun sier og står opp for viktige saker. Men vi har absolutt ikke samme interesser, sier Synne.

Synne Dagestad og Sunniva Høgtun Gjelsvik (begge 16 år) er superfans av ungdomsserien «Skam». – Jeg kjenner meg litt igjen i «Noora», som tenker godt gjennom hva hun sier og står opp for viktige saker. Men vi har absolutt ikke samme interesser, sier Synne. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Skuespillerne i den store snakkis-serien «Skam» blir oppsøkt på private adresser og snikfotografert av fans. – Jeg kan alle replikkene, sier blodfan Sunniva Høgtun Gjelsvik (16).

DEL

Venninnene Sunniva Høgtun Gjelsvik og Synne Dagestad (begge 16 år) er begge storfan av «Skam».

De går begge på Bergen Private Gymnas, og forteller at det ofte blir snakk om serien i venninnegjengen.

– Når vi først har begynt å snakke om det, klarer vi nesten ikke stoppe, sier Sunniva.

De mener at det serien gjenspeiler godt hvordan det er å gå på videregående. Selv om de tror at det er noen forskjeller mellom Bergen og Oslo.

Om igjen og om igjen ...
«Skam»-karakterene (fra venstre) Sana (Iman Meskini), Eva (Lisa Teige), Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen) har blitt gjengen «alle» vil være en del av.

«Skam»-karakterene (fra venstre) Sana (Iman Meskini), Eva (Lisa Teige), Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen) har blitt gjengen «alle» vil være en del av. Foto:

TV-serien følger livet til Noora (Josefine Pettersen), Eva (Lisa Teige), Chris (Ina Svenningsdal), Vilde (Ulrikke Falch) og Sana (Iman Meskini), som går i første klasse på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Den følger jentenes forelskelser, tanker, problemer og intriger.

Daglig blir det lagt ut ett eller flere innlegg på Skam-bloggen. Enten en videosnutt, en Facebook-samtale er et bilde fra karakterenes Instagram-profiler. I slutten av uken ender alle snuttene i én episode.

Første sesong blir man godt kjent med hverdagen til 16 år gamle Eva Kviig Mohn, spilt av Lisa Teige fra Bergen. Utfordringer med lav selvtillit, utroskap og det å måtte stå opp for seg selv er noe av det man får innblikk igjennom sesongen.

I sesong to er det karakteren Nooras (spilt av Josefine Frida Pettersen) hverdag som er i fokus.

Siden første april har bloggen vært inaktiv, noe fansen trodde var en aprilspøk, viste seg å være helt sant. Serien er tilbake mandag 18. april.

Det har imidlertid ikke stoppet fansen. 16-åringene fra Bergen forteller at de har sett episodene flere ganger, og at selv om serien har pause, får de sin dose med «Skam».

– Før sesong to startet, måtte jeg se hele sesong én om igjen for å få en oppfriskning, forteller Synne.

– Jeg kan alle replikkene, sier Sunnvia.

Ville sende blomster

NRK har skjermet «Skam»-skuespillerne fra pressen for å gjøre serien mer virkelighetstro. Det har gjort at noen fans blander fakta og fiksjon, og hvem som er rollefigur og skuespillere.

Skuespillerne har blitt oppsøkt på private adresser og snikfotografert av fans.

Sunnvia forteller at hun skrev fanmail til Josefine Frida Pettersen, som spiller karakteren Noora i serien, tidligere i år.

– Jeg hadde tenkt til å sende blomster til henne, fordi jeg synes hun er så flink. Men jeg angret meg raskt. For det er dumt å bruke så mye penger på en kjendis, forteller hun og legger til at Pettersen svarte på mailen hennes:

– Hun skrev at jeg burde bruke pengene på noe annet blant annet. Det var veldig stas å få svar!

– Har truffet en nerve

Erlend Lavik, professor ved Institutt for informasjon- og medievitenskap på Universitetet i Bergen, har selv sett mye av ungdomsserien og forteller at han liker den godt.

Han mener serieskaperne helt klart har truffet målgruppen, som i utgangspunktet er tenåringer. Men den har også truffet langt utenfor målgruppen.

– «Skam» handler om noe allment, som gir en form for gjenkjennelse. På den ene siden tilbyr den voksne et innblikk til ungdommens hverdag, hvordan de forholder seg til sosiale medier og hvordan de sosiale normene har endret seg. Samtidig kjenner de seg nok mye igjen i det som skjer, det som er mer konstant som sårbarheten i man føler på vei inn i voksenlivet, sier Lavik.

Han mener manusforfatterne har truffet en nerve, og at den gir en god troverdig skildring av virkeligheten.

– De har truffet godt med skuespillerne og karakterene er godt tegnet. De lar oss observere dagligdagse ting, men det strammer til med jevne mellomrom og er dramaturgisk engasjerende til tider.

Lavik tror publiseringsstrategien og skjermingen de har gjort av skuespillerne har skapt en viss mystikk og følelsen av et parallelt univers som lever et eget liv.

– Denne serien har skapt en voldsom debatt, slik man ofte ser i internasjonale serier som tar av på nett. Men de er ofte strukturert rundt et mysterium. Her har man et ungt publikum som engasjerer seg i karakterene, og ikke en historiker som diskuterer for eksempel «Kampen om tungtvannet», sier professoren.

– Behov for «Skam»

BA har ikke lykkes å komme i kontakt med Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3.

Venninnegjengen på Hartvig Nissens videregående har skapt stort engasjement på nett høst og vinter.

Venninnegjengen på Hartvig Nissens videregående har skapt stort engasjement på nett høst og vinter. Foto:

Men han fortalte til VG tidligere denne måneden at selv om skuespillerne setter pris på tilbakemeldingene og fansen, kan omfavnelsen bli litt klam noen ganger.

Han forteller at de opplever et jevnt trykk på sosiale medier og på nettsiden.

– Fansen har et behov for «Skam» fordi serien svarer på flere spørsmål som angår dem. Vi ønsker å gi dem gode verktøy til å takle problemstillingene man møter som 16-åring. Serien dekker et behov hos tenåringer, som ikke har blitt dekket før, forteller Moslet til VG.

NRK følger opp skuespillerne i ungdomsserien tettere enn hva som er vanlig.

– Når man får en så brå berømmelse, så vil nok mange oppleve det som krevende. Vi prøver å gi skuespillerne, og foreldrene deres, verktøyene for å takle både det positive og det negative ved det, sier Moslet til VG.

– Blir litt mye

På facebookgruppen «SKAM», som har rundt 30 000 tilhengere, diskuteres serien flittig. Noen legger ut egenproduserte videoer, andre legger ut sine teorier om hva som skjer videre med karakterene.

Jentene forteller at de begge er medlem av gruppen, og at det til tider kan bli «litt mye».

– Jeg liker ikke å spekulere på hva som skjer videre i serien. Men det kan være kjekt å se hva folk tenker, så jeg pleier å titte innom, sier Synne.

Artikler om hvordan man kan kle likt som enkelte karakterer er blitt laget. Det er også laget oversikt over trendordene og betydningen av dem.

Synne forteller at hun ikke er påvirket av serien på noen måte, men hun blir ikke forundret om noen begynner å kle seg som «Noora» eller hermer etter de andre karakterene på noen måte.

– Mange er nok nysgjerrig. Man skjønner ikke galskapen før man har sett det, sier Sunniva.

Artikkeltags