Gå til sidens hovedinnhold

«Unnskyld, men er dette et intervju?»

Artikkelen er over 7 år gammel

Jo Nesbø snakket om sex, vold, drap og avslørte hva som står i hans testamente.

– Har du livvakter?

Trond-Viggo Torgersen spurte Jo Nesbø, men fikk lett hoderisting til svar.

Tidligere i sommer, i en VG-sak, kunne man se et bilde av den norske forfatteren med to svenske agenter halsende bak. En av dem bar vesken til Nesbø. De så mer ut som suksessforfatterens assistenter eller slaver der han strente opp en liten bakke på Per Gynt-gården i forbindelse med utdelingen av årets Peer Gynt-pris.

FIKK KINK PÅ SOTRA

Nesbø, som på forhånd hadde takket nei til alle intervjuforespørsler, solgte ut auditoriets 140 plasser raskt. Men seansen ble i tillegg streamet i to ekstrasaler og Litteraturhuset har ikke solgt så mange billetter siden åpningen med Paul Auster og Siri Hustvedt i vinter.

– Jo har stått øverst på ønskelisten av norske forfattere hele tiden og han gjør aldri slike samtaler, men vi fikk det til fordi vi kjenner han, forteller Kristin Helle-Valle, daglig leder for Litteraturhuset, til BA.

Nesbø, som for tiden ferdigstiller en krimroman som ikke handler om Harry Hole - «Sønnen», kom inn i auditoriet med en kraftig kink i nakken etter å ha klatret på Sotra tidligere på dagen. Uten de svenskene agentene på slep. Der ventet samtalepartner og hans gode venn Trond-Viggo Torgersen.

– Er det noen som har tatt tiden på hvor mye Trond-Viggo har snakket og hvor mye jeg har snakket?, spurte en lattermild Nesbø publikum halvveis ut i seansen. For selv om den cirka 90 minutters lange praten handlet litt om «Politi», litt om datteren Selma, mye om mannsrollen og volden i bøkene hans handlet det vel så mye om to venner i samtale. Med 290 tilhørere, vel og merke - 140 av dem i samme sal.

– Unnskyld, men er dette et intervju?, spurte Nesbø Torgersen midt i en lang påstand fra sistnevnte.

– Det er det som er så deilig; at det kommer så mange mennesker for å høre to mennesker snakke sammen, uten å bli avbrutt av reklame eller musikk. Dette er ordentlige møter mellom to mennesker, forteller Helle-Valle videre.

KIDNAPPINGS-KLAUSUL

På tampen av praten tok Torgersen opp noe han hadde spurt Nesbø tidligere på dagen om var greit at de snakket om foran publikum.

– Ja, det er helt greit at du spør om - og at det nå kommer ut i offentligheten, selv om det ikke er så voldsomt. Det handler om at i mitt testamente, som jeg nylig har vært hos en advokat og underskrevet, står det at datteren min skal få nok penger til en bra leilighet i Oslo. Ellers skal alt gå rett til Harry Hole-stiftelsen, sa han om stiftelsen som ble opprettet i 2008 med formål å gi barn i U-land grunnleggende lese- og skriveferdigheter.

– Og så vet jeg at det også er et punkt der som handler om hva som skjer dersom du skulle bli kidnappet?, sa Torgersen spørrende.

– Ja, det stemmer. Hvis jeg blir kidnappet så skal ikke kidnapperne få noe som helst. Alt skal til stiftelsen. Det er mest en advarsel til de som tenkte på å kidnappe meg. Der er det ingenting å hente, smilte Nesbø.

Kommentarer til denne saken