Valestrand Grand Prix

Artikkelen er over 20 år gammel

I London spår bookmakerne at Oddrun Valestrand fra Osterøy vil vinne Eurosong-finalen. BA kjørte Valestrandsfossen rundt etter Grand Prix-stemning.

DEL
Været er strålende når vi ankommer Breistein. Ved kai gjesper «Manger» dovent mot oss, det er bare å kjøre om bord. Få minutter senere legger vi til, vi er i en frodig og grønnkledt bygd, stedet ungjenten Oddrun Valestrand snakket så varmt om til nysgjerrige journalister etter at hun vant den norske Grand Prix-finalen med jentegruppen Charmed.

Det er derfor helt naturlig for oss å ta turen hit, nå når nedtellingen er i full gang mot Eurosongfinalen til helgen. Charmed er endog favoritter til å vinne. Spenningen stiger. Fredag reiser 11 medlemmer av osterøyfamilien til den svenske hovedstaden for å heie.

REISER MED DATTEREN
– Før var det litt svært, nå er vi nå vant med det, sier pappa Ingmar rolig.

Han har tatt seg fri fra planleggingsmøte på barneskolen, og forteller BA om mye oppmerksomhet etter at den talentfulle datteren gikk hen og vant Grand Prix for noen måneder siden.

Faren har reist og sett datteren opptre i England, i Tyskland, flere steder i Norge, og nå altså til Stockholm.

– Med seieren i Oslo syntes jeg vel egentlig vi hadde fått opplevd nok, men det skal bli spennende med 13.000 publikummere i Globen, vi tar med oss norske flagg, skal sitte på rad 43, forteller han, bare avbrutt av fuglekvitter og sauebreking. Det er ro og fred til og med på skoleplassen i dag. Ikke rart Oddrun ville fortelle om hjemstedet sitt når hun fikk sjansen. Og hvor mye det betydde at familien var der da hun vant.

– Det er veldig fint at hun fremhever det og forholdet til bygden. Og det er godt at hun ikke er 17-18, at hun har noen år på baken, mener Ingmar, og viser frem Ole Bulls gamle, hvitmalte hus, en god musikalsk arv det, før han stikker tilbake til planleggingsmøtet og ventende kolleger.

TANTE ER SJEFEN
Vi slår av en prat med Øyvind Valestrand Reed (7), Morten Hjelmeland (7) og Emil Andrè Øksnes (6) som benytter fritiden til å spille med Pokèmonkort i skolegården. De har så vidt tid til å snakke med oss.

– Skal dere se Grand Prix?

– Jo.

– Hvorfor det?

– Hm, fordi tanten min er med. Oddrun, det er hun som er sjefen, forklarer Øyvind.

De andre nikker.

Øyvind kan opplyse at Charmed ligger på andreplass på bookmakernes liste over vinnere, og at tante ikke kan spille Pokèmon, men at hun er kul likevel.

– Hva gjør dere når hun kommer på besøk?

– Hm. Da går vi ut, vel.

CD-EN SELGER BRA<7B>
Øivind, Morten og Emil Andrè konsentrerer seg om kortspillet igjen, og vi freser tilbake mot fergeleiet igjen. På MIX-kiosken jobber Signhild Vevle og Torild Sandal, men i finværet har de tatt seg en pause ute.

– Jeg var på jobb om kvelden da Charmed vant i Oslo. Da var det stappende fullt her og stormende jubel. Singlene forsvant med det samme de kom inn, nå kommer folk etter CD-en. Har dere den? Har dere den? Det blir vel enda mer etter helgen, vil jeg tro, forteller Torild, som er glad for at hun har TV på kiosken.

– Det blir sikkert en veeeldig rolig kveld på jobb, så kjører jeg vel hjem som et svin til stemmegivingen, ler hun mens Signhild stemmer hjertelig i.
Vi for vår del forlater bilen og tusler ned til Sabinesalongen. Er det noen som vet hva som er hett samtaleemne er det den lokale frisøren. Eva Sætrevik er intet unntak.

– Det er så artig vet du, folk er veldig opptatt av det. Hun var kunde hos meg, en frisk type, alltid original. Men de siste årene har hun flyttet mye, så jeg har ikke sett henne på mange år. Men, hun har søster og bror, familie og venner her, så det blir til at vi prater mye om det, forteller Eva, som selvsagt skal se finalen lørdag.

– Jeg tror de fleste er interessert i Grand Prix. Jeg liker det godt, det er spennende, og dette blir kjempe. Jeg skal ikke rikke meg ut av stolen, og må jeg ut tar jeg det opp på video, slår den blide frisøren fast.

EN DAG I MAI
Fergen holder på å legge til kai, vi må tilbake til redaksjonen for å rapportere, men vi rekker et kjapt stopp til før returen til Bergen. I vinduet til Bygg Mix ser vi en anselig samling norske flagg. Skal tro om salget har tatt seg kraftig opp før helgens begivenhet?

– Nja, jeg har solgt syv vimpler og det går jo mye flagg i mai, vet du. Det er 1. mai, 8. mai, 17. mai, og jeg har 35 års bryllupsdag, ler Oddvar Melchersen. Men jammen viser det seg at han kjenner Oddrun han også.

– Hun var sommervikar her i to år. Smilende, godt humør, kreativ. Jaja. De vokser jo til.

Artikkeltags