Klokken har så vidt passert tolv på dagen når pubeier Egil Johansen låser opp døren til The Kenton. Han er flankert av labradoren Jarvis, som er fast inventar på det populære vannhullet i Hackney i Øst-London.

PRISVINNER

– Det var veldig spontant egentlig. En kompis fortalte meg at puben var tilgjengelig, forteller 38-åringen om hvordan det gikk til at han tok over det som for fem år siden var et sted med «luguber stemning».

– Jeg har alltid likt pubkultur, og tanken på å være sin egen sjef. Og så synes jeg det er kjekt med utfordringer, sier Johansen.

I omtrent et halvt år holdt puben stengt. Gamle gulvtepper og TV-skjermer ble kastet ut, og prisene ble skrudd opp.

Med et klart fokus på at god service var avgjørende, ansatte Johansen personer han så på som imøtekommende og sprudlende.

For å skape en hjemmekoselig atmosfære, et sted hvor folk følte seg komfortable, satset han på dempet belysning om kvelden, stearinlys, og peis som brukes om vinteren. Markedsføringen har gått på sosiale medier og «word of mouth» fra starten av.

Resultatet? En pub som håver inn priser. I 2010 ble The Kenton kåret til den beste nykommeren i London. Både i fjor og i år ble puben stemt frem som den beste i Hackney av publikum. Nylig ble den også kåret til den beste puben i nabolaget Homerton på Time Out London.

– Det er overveldende, sier vossingen om den gode responsen, og i forbindelse med den siste kåringen legger han til at «no skal det feirast!».

MYE PÅ PROGRAMMET

På bakrommet har Ross Holden (28) og Karl Downes (27) kommet innom for å få med seg dagens fotballkamp, på et nedtrekksbart lerret som rulles opp igjen etter at kampen er ferdig. TV-skjermer bannlyst. Fotballfansene har nettopp oppdaget puben, og er så langt fornøyde.

– Det er veldig koselig her, folk er vennlige. Det er god øl, god musikk, i går var det en bra DJ, sier Downes.

– Vi ble anbefalt å prøve dette stedet. Det er mye på programmet, det skjer ting hver kveld, sier Holden.

Det er mye som skjer på The Kenton. Mandag er filmkveld, tirsdag er det quiz, fredag og lørdag kommer det DJ, det vises fotball tidlig lørdag. Brettspill ligger i stabler langs veggene. I det siste har det også blitt arrangert karaoke. – Det er viktig å ha ting på programmet. De pubene som legges ned er ofte de som ikke har løftet en finger på dette området, forteller pubeieren.

TØFT MARKED

Pubdøden i Storbritannia har blitt snakket om en stund. Over 30 puber legges ned hver uke, ifølge The Guardian. En av årsakene er økt konkurranse fra dagligvarehandelen – mens prisene på alkohol har gått opp på pubene, går de ned i butikken.

– I tillegg har det økonomiske krakket gjort at folk ikke tar seg råd til å gå på pub i like stor grad som før, forteller Johansen.

Det er særlig i distriktene at mange puber stenges. I London er markedet noe bedre, men det betyr også økt konkurranse.

– Det er mange puber som åpner her i Øst-London. Bare de to siste månedene har det åpnet tre nye puber rett rundt hjørnet. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Jeg blir litt nervøs av det, det kommer jo til et punkt der det ikke er nok folk til alle pubene, medgir han.

Han har derfor planen klar for fremtiden:

– Vi skal fortsette med å gi best mulig kundeservice. Når det er i boks går alt lettere. Så satser vi på å ha gode produkter, og blant annet ha utskiftning av mat. Det er viktig å fornye seg, slår han fast.