Terningkast 6: Veum i knallform

Gunnar Staalesen.

Gunnar Staalesen. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Varg Veum er tilbake. Og både han og Gunnar Staalesen er i knallform.

DEL

To år er gått siden den trettende kriminalromanen om Varg Veum.

I den fjortende, "Kalde hjerter", som kommer nå, overgår Gunnar Staalesen seg selv.

Aldri har jeg blitt så hektet av Varg Veum!

BERGEN SENTRUM: Mens Staalesen tidligere har latt sin krimhelt reise flere ganger ut av byen vår, er han denne gangen godt plassert i Bergens sentrum.

Vi som bor i denne byen, vet til enhver tid hvor Veum er, enten det nå er på Minde, i C. Sundts gate eller i Blekeveien ved Skansen.

Staalesens fargelegging fungerer så godt som vi aldri har opplevd av mannen tidligere. Han skildrer gater, steder og salige Børs Cafe så vi nesten føler vi er til stede.

KLASSIKER: Sjelden har begrepet «pageturner» vært lettere å anvende. Jeg brukte seks timer på bokens knappe 300 sider, og klarte knapt å legge den fra meg for å spise.

Dette er en Veum-klassiker.

Den starter som alltid på kontoret hans, der Varg Veum blir oppsøkt av en prostituert kvinne. Hun savner en «kollega», som bare er forsvunnet.

Veum er blakk. Noe motvillig tar han saken. Deretter konfronteres både vi og Veum med en brutal og dyster, men troverdig virkelighet. Det dukker opp et lik og et til – og flere etter hvert.

TEMPO OG DRIV: Som vanlig får vi ta del i mørke hemmeligheter, og som flere ganger før er det korrumperte idealister sine dystre sider som blottlegges.

Det er et enormt tempo og driv, og persongalleriet er stort. Likevel henger vi med fra side til side, helt til den overraskende slutten.

Løp og kjøp!

Denne anmeldelsen sto på trykk i BAs papirutgave 23. september 2008.

Artikkeltags