Veum snakket nynorsk på Voss

Gunnar Staalesen ble akkopagnert av saksofonist Jan Kåre Hystad under arrangementet på Voss Jazz fredag (14.03.2008).

Gunnar Staalesen ble akkopagnert av saksofonist Jan Kåre Hystad under arrangementet på Voss Jazz fredag (14.03.2008). Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Gunnar Staalesen overrasket under Vossa Jazz.

DEL

Varg Veum slutter aldri å overraske. På Vossa Jazz i går kveld snakket bygutten og privatdetektiven for første gang på nynorsk.

- Når bergenseren Varg kan snakke østlandsk på film, må han jo kunne snakke nynorsk på Voss. Han «vert gripen av nynorsk-demonen», som han selv sier, smiler Gunnar Staalesen (60).

Vossa Jazz feirer 35 år, og Veum-forfatteren åpnet i går jubileumsfestivalen med en spesialskrevet historie om Varg og Voss.

HVITT FELT: - Jeg må innrømme at da jeg fikk oppdraget, var Voss som et «hvitt felt» på kartet for Varg Veum. Stedet er vel nevnt i en bisetning i bøkene. Men det viste seg at Varg kjente utestedene på Voss, og at han gjorde et oppdrag her i 1993, sier Staalesen til BA.

Under den offisielle åpningen i Vossasalen på Park, opptrådte Staalesen sammen med saksofonist Jan Kåre Hystad. Senere på kvelden var det Vargtime, der Veums favorittlåter ble presentert av Staalesen, Hystad, Dag Arnesen (piano), Sigurd Ulveseth (bass) og Frank Jacobsen (trommer).

SVAK FOR SAKSOFON: - Vossa Jazz er et flott arrangement, selv om Voss ofte er et sted man reiser gjennom på vei til andre steder, sier Staalesen. Han skynder seg å legge til:

- Voss er helt klart et kultursenter og skolested - og så passer det godt å stoppe her for middag!

- Hva er det egentlig med forbindelsen jazz og krimfortellinger?

- Jazz er opprinnelig storbymusikk fra de mørke bakgatene og bordellene i New Orleans, før den ble stueren. Den gjenspeiler ofte melankolien som finnes i krim, og passer til å fremheve stemningen i film noir-sjangeren. Men for all del: Swingjazzen er heller ikke å forakte!

Artikkeltags