Vil ha flere til å shuffle

Siste lørdag før jul hadde Bergen Hardstyle Shufflers (BHS) meet-up i Ungdomshuset 1880. Banele Mgvaba (15) shuffler  i forgrunnen, med resten av BHS-gjengen bak.

Siste lørdag før jul hadde Bergen Hardstyle Shufflers (BHS) meet-up i Ungdomshuset 1880. Banele Mgvaba (15) shuffler i forgrunnen, med resten av BHS-gjengen bak. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Dansestilen "shuffling" blir stadig mer populært, og bergenske shufflere vil ha flere med på leken.

DEL

Hissig trancemusikk dunker fra anlegget. Gulvet rister under vekten av fem sortkledde mennesker som beveger seg synkront med den harde og raske bassen. Banele Mgvabe (15) dunker føttene hurtig i gulvet, i takt med den øredøvende bassen.

Når bena treffer bakken skyter han først i den ene retningen, så i den andre. Diskolysene blinker i refleksene som går på kryss og tvers av de vide buksene. Blikket er fjernt, munnen åpen.

Det ser ut som han forsøker å tørke gulvet med sokkene. Eller som om han svever en centimer over bakkenivå.

Men Banele hverken rengjør eller flyr. Han shuffler.

Shuffling

Dansestilen «The Melbourne Shuffle» er blitt beskrevet som «en blanding av kyllingdansen og en fot-dunkende robot».

Her kan du se bergenske shufflere demonstrere dansestilen.

I shuffling handler det meste om føttene. Med grunntrinnene «T-step», der danseren skyver seg bortover gulvet ved hjelp av hælene og tærne, og «Running Man», der danseren ser ut som hun løper på stedet, fyker shufflerne rundt i rommet. Ingen danser likt.

Rave- og klubbdansen «shuffle» oppstod i Melbourne i Australia, da ravefestene herjet på slutten av 80-tallet. Opprinnelig skal trinnene likevel stamme fra et ganske annet miljø enn 80-tallets ravefester.

Ifølge den Melbourne-baserte artisten og shuffleren Garry Shepherd ble de samme trinnene brukt av walisiske sjømenn. De danset i tresko, som ble rytmeinstrumentet til musikken. Stegene skulle derfor følge rytmen nøye, slik shufflerne i dag forsøker å danse i takt med bassen.

Lenge har shufflerne holdt seg i undergrunnsmiljøene, men de siste årene har dansestilen spredd seg globalt.

Da YouTube kom la shufflere over hele verden ut videoer av seg selv, og danseformen ble enda mer kjent.

Det var også på YouTube at bergenser Eivind Danielsen (22) for tre år siden fikk øynene opp for shuffling.

- Jeg visste ikke om noen andre som shufflet, og bestemte meg for å starte Bergen Hardstyle Shufflers for å finne likesinnede, forteller DJ-en.

Siste lørdag før jul møttes shufflere i Bergen i Ungdomshuset 1880.

Dedikerte

- Shuffle er awesome.

- Ja, men jeg får det ikke til. Herregud, jeg snubler bare jeg går, jeg.

To jenter i 16-årsalderen står lent mot scenekanten i 1880-huset. Blikkene er rettet mot midten av lokalet, der Vincent Alexander Bubbers (16) er oppslukt av musikken. Luggen henger ned i ansiktet, mens han skyver seg hit og dit.

Vi er på meet-up med Bergen Hardstyle Shufflers, der alle som er nysgjerrige på shuffling kan prøve seg.

Men først skal kjernen i BHS vise hva de er gode for.

Lysene er dempet og musikken dundrer mens de fremfører showet sitt.

- Vincent er den beste akkurat nå, forteller Banele, som tar en pause mens Vincent styrer dansegulvet.

Sammen med Leif Erik «Leffe» Johannessen var Vincent den første som fant Eivinds gruppe på Facebook. Guttene møttes for å prøve ut dansestilen.

Så spredde det seg. De ble kjent med Petter Christoffer Knudsen (16), som også ville bli med. På bussen overhørte de tilfeldigvis at Banele spilte hardstyle-musikk på mp3-spilleren, og inviterte ham med.

Nå vil gjengen i Bergen Hardstyle Shufflers få enda flere til å shuffle.

Blir flere

Dunkingen fra bassen stilner. Alle shufflerne står i en halvsirkel og peker på Vincent. Han står med bøyd hode, helt stille. «This is hardstyle», messer en alvorlig, elektronisk stemme fra høytalerne. Vincent holder takten med den ene foten.

Beaten tar seg opp, fyller ørene på ny, og da musikken igjen eksploderer spretter shufflerne rundt med fornyet intensitet.

- Interessen for shuffling springer ut av at vi elsker musikken. Akkurat som countryfans danser swing og hip-hoppere breaker, shuffler hardstylefans, forklarer Eivind.

Hardstyle er en sjanger innen elektronisk musikk, som er en blanding av trance og hardcore.

- Shufflemiljøet i Bergen er lite, men vi blir stadig flere, forteller Eivind.

Livsstil

- Shuffling er en livsstil. Jeg shuffler på busstoppet og frem og tilbake på kjøkkenet hjemme, sier Petter.

Kjernen i BHS er ferdig med showet. Lysene er tent igjen, og de konsentrerte blikkene er byttet ut med vennlige smil. Nå tar de kontakt med dem som er kommet for å lære.

- Vil dere prøve? Kom igjen, da! Petter prøver å overtale de to skeptiske jentene ved scenekanten.

- Må jeg bære dere ut på gulvet?

Jentene tror ikke de får det til. Petter må komme tilbake to ganger før han får lokket dem ut på gulvet. En time senere øver de ivrig på «The T-step».

I et annet hjørne har Leffe lokket tre jenter ut på gulvet. De står med ytterjakkene på, og vrir anklene hit og dit. Leffe er iført shufflernes kjennetegn - såkalte «phat pants». Capsen sitter som limt til hodet.

Han demonstrerer og forklarer, med et stort smil rundt munnen. For Leffe har shuffling betydd mye.

- Før var jeg ikke så fornøyd med meg selv. Så begynte jeg og bestekompisen min, Vincent, å shuffle. Vi shufflet hvor som helst. I grendahus, på den blå steinen, på Festplassen. Vi begynte å lete etter andre som ville shuffle. Se rundt deg, sier Leffe og peker rundt i lokalet.

- Alle er blitt kjent fordi vi vil shuffle. Jeg har fått mange nye venner. Når jeg danser føler jeg meg fri, forteller han.

Meet-upen nærmer seg slutten, og under capsen glinser svetten.

Mens flere av de andre legger ansiktet i alvorlige miner når de danser, shuffler Leffe med et smil i munnviken.

- Hardstyle shuffling er ganske hard dansing. Når jeg shuffler får jeg alle følelelsene ut, sier han, og legger til:

- Shuffling er livet.

Artikkeltags